Sfatul medicului Mihail Pautov pentru o sănătate de fier după 40 de ani. Odată cu avansarea în vârstă, corpul trece prin anumite modificări. S-ar putea să observi că lucrurile pe care le făceai la 20 de ani nu mai sunt la fel de ușor de făcut și după 40 de ani.
Se schimbă multe lucruri în organism după depășirea aceste vârste. Medicul Mihail Pautov nu numai că a dat sfaturi cu privire la ce ar trebui să facă cei care au trecut de această vârstă, dar a explicat și schimbările pe înțelesul tuturor.
Medicul Mihail Pautov spune că, după împlinrea vârstei de 40 de ani corpul uman nu mai produce la fel de multe proteine. Acest lucru duce la o scădere a masei și a forței musculare. Totodată, creierul are o capacitate redusă de a genera somn REM.
Vei observa odată ce treci de pragul de 40 de ani că organismul tău va începe să-și reducă eficiența în anumite funcții esențiale, intrând într-o formă de deteriorare.
Medicul Pautov a prezentat trei aspecte pe care ar trebui să le integrezi în rutina zilnică pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.
Un aspect fundamental este implicarea în activități fizice regulate, cu accent pe antrenamentele de rezistență și forță. Odată cu trecerea timpului, mușchii încep să slăbească și să își piardă din forță, ceea ce face ca exercițiile acestea să devină esențiale pentru menținerea masei musculare.
„Este esențial să le faci ca să rămâi sănătos. În primul rând trebuie ca după 40 de ani să faci exerciții fizice de tipul sală de forță pentru că mușchii tăi încep să scadă în greutate și în forță, corpul tău începe să lase funcțiile sale esențiale și să se ducă într-un fel de decădere. Poți face lucruri în plus ca să-ți menții acei parametrii sau să-i îmbunătățești.
Deci primul lucru cu care trebuie să începi este să faci exerciții cu masa ta musculară, pentru că mușchii sunt un adevărat țesut al sănătății. Sănătatea ta este în mușchii tăi, de la imunitate până la neurotransmițători care te fac să te simți bine”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.
Totodată, trebuie să acorzi atenție îmbunătățirii calității somnului. Producția de somn REM scade în timp, acesta fiind esențial pentur procesul de regenerare a organismului.
„Al doilea lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți îmbunătățești somnul. Este dovedit științific că odată cu trecerea anilor creierul tău nu mai este capabil să genereze la fel de mult somn REM, iar somnul rem este un somn vindecător, iar creierul tău începe să facă mai puțin somn rem.
Asta înseamnă că dacă până acum ai dormit bine și acum cu vârsta îți dai seama că nu prea mai dormi bine, asta înseamnă că trebuie să intervii în rutina ta zilnică. Avem materiale despre somn, dar ce trebuie să faci este să te asiguri că seara te calmezi, poate începi să citești, poate deschizi geamul și faci o temperatură mai joasă în cameră sau poate nu mai consumi alcool seara și bei cafea doar dimineața astfel încât somnul tău să fie îmbunătățit”, a precizat medicul Mihail Pautov.
Specialistul îi sfătuiește pe români să mărească cantitatea de proteine în alimentație. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nu mai sintetizează și nu mai digeră proteinele la fel de eficient.
„Al treilea lucru pe care trebuie să-l îmbunătățești cu vârsta este aportul de proteine, pentru că odată cu vârsta corpul tău nu mai sintetizează la fel de multe proteine și nu mai poate digera din alimentație la fel de multe proteine și astfel începe să scadă din masa musculară.
Asta înseamnă că la fiecare masă trebuie să ai surse bogate în proteine, adică lactate, ouă, carne, pește, leguminoase sau multe alte variante de alimente care au proteine, chiar și shake proteic”, a mai adăugat medicul Mihail Pautov.