Nu există medicină fără Dumnezeu, transmite medicul Radu Țincu. Are convingerea că știința și religia nu intră în conflict, dimpotrivă, nu și-ar imagina profesia fără rugăciune.
Pe culoarele de la mezaninul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, se află o bisericuţă nu mai mare decât un salon. Modernizarea capelei s-a făcut la inițiativa medicului Radu Țincu. Medicul, care are specialitatea Anestezie Terapie Intensivă și Toxicologie, crede cu tărie că prezenţa lui Dumnezeu nu poate fi mai evidentă decât într-o secţie de Terapie Intensivă, unde lupta dintre viaţă şi moarte este zilnică și unde medicii sunt martorii acestei lupte.
Citeste și Motivul pentru care medicii pleacă din România. Doctorul Radu Țincu rupe tăcerea
„M-am supărat, pentru că oricât aș vrea să nu pun la suflet anumite lucruri, partea noastră umană nu ne lasă. M-am supărat pentru că am făcut totul cu dragoste, cu ideea că lumea va fi bucuroasă. Nu am făcut nimic pentru mine. Nimeni nu știe că acea catapeteasmă a fost construită așa. Am făcut-o pentru spital. Sunt oameni care comentează negativ, care sunt deranjați de faptul că biserica există acolo.
Nu i-am întrebat de ce, dar refuz să cred că un doctor nu are credință. Nu are cum să fie doctor. Doctorul nu este un robot. Eu cred că sunt doctori care și-au dobândit credința. Cu cât evoluezi mai mult în zona medicală, cu atât crezi mai mult”, a declarat Radu Tincu în emisiunea „În Oglindă”, moderată de Mihai Ghiță.
Medicul susține că a văzut cu propriii ochi cum unii pacienți, cu șanse minime de supraviețuire, și-au revenit atunci când familia s-a rugat pentru ei.
„Suferința este vindecătoare. Atunci când suferim, avem tendința să ne analizăm mult mai profund. Am avut pacienți care nu credeau deloc, am avut pacienți care s-au călugărit, ei neavând nicio legătura cu Dumnezeu. Suferința de la limita dintre viață și moarte te face să simți din nou legătura cu Dumnezeu. Am avut pacienți cărora nu le dădeam nicio șansă, științific vorbind. Mulți au avut o revenire spectaculoasă și remarcabilă. Am văzut cum unii pacienți aveau schimbări vegetative atunci când familia se ruga”, a mai spus medicul.