„Cred că vor mai rămâne, este o idee bună pentru spațiile care nu permit aerisirea naturală. Până când vom ajunge cel puțin în România, la câteva cazuri sau zeci de cazuri cel mult, în fiecare zi… Până atunci, trebuie să folosim masca, pentru că există această transmitere comunitară”, a explicat specialistul.
Profesorul Rafila spune că ar putea fi luată în calcul renunâţarea la mască abia atunci când va înceta transmiterea comunitară.
„Când vom ști că această transmitere comunitară a încetat, atunci poate fi luată în calcul purtarea măștii, ca o recomandare pe care putem să o eliminăm din viața cotidiană”, a precizat Rafila.
Profesorul de microbiologie a abordat şi problema vaccinului anti-coronavirus. Acesta a spus că administrarea acestuia nu va fi obligatorie, deşi are convingerea că cei mai mulţi români vor vrea să-l facă. De asemenea, dr. Rafila este de părere că vaccinul va fi, cel mai probabil, administrat sezonier.
„Eu sunt convins că marea majoritate a cetățenilor va dori să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Dar există întotdeauna o prioritizare pe care trebuie să o facem: să protejăm categoriile de risc și să avem o acoperire vaccinală, în jur de 70%, care să oprească transmiterea bolii, fiind un vaccin similar cu cel gripal. Probabil, va fi administrat sezonier, nu este exclusă această posibilitate. Nu este un vaccin care să fie administrat obligatoriu, dar este un vaccin pentru care va fi o competiție între țări. Toată lumea va încerca să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus. Și sunt curios cu privire la cei care au această atitudine, cu privire la inutilitatea vaccinării, dacă și-o vor schimba în astfel de momente”, a mai declarat Alexandru Rafila.