„Avem livrări ale acestui medicament (Remdesivir n.red.). După cum ştiţi şi producţia lui este limitată şi am avut livrări inclusiv în luna septembrie şi avem şi în octombrie. În funcţie de cantitatea care vine, noi repartizăm pentru fiecare spital suport Covid sau spital de fază 1, fază 2, pentru pacienţii pe care îi au în terapie intensivă pentru durata unui tratament de cinci zile. Şi aşa s-a făcut şi repartiţia. Vor mai veni şi următoarele tranşe şi la fel vor fi repartizate. Rămâne doar de medicii curanţi din terapiile intensive să poată gestiona corect acest medicament”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Şerban Bubenek, a declarat la Medika TV că din statisticile de lucru ale medicilor, dar şi dintr-o serie de sesizări şi reclamaţii pe care le-a primit de la pacienţi, rezultă că există bolnavi COVID-19, în stare gravă, care nu primesc în terapie intensivă nici un fel de tratament antiviral. Potrivit prof. dr. Bubenek, unii dintre pacienţii care nu au fost trataţi corespunzător pentru infecţia agravată cu noul coronavirus au murit.
„În spitale din Bucureşti în care nimeni nu ştie în mod transparent cum se administrează Remdesivirul, câte flacoane au venit, câte s-au consumat, pacienţii primesc într-o zi şi a doua zi li se spune că s-a terminat. (…) Avem date şi reclamaţii de la pacienţi care au primit o singură zi Remdesivir, după care li s-a spus că nu mai există, şi unii dintre ei nu au mers prea bine. Pacienţii au dreptul să fie trataţi. Există pacienţi care nu au fost trataţi în terapie intensivă, pentru că n-au avut medicamente, deşi Ministerul Sănătăţii a dat 30 de milioane de euro, pe care nu ştim cum s-au cheltuit”, a spus Şerban Bubenek.
Un semnal de alarmă trage din medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.
„Dozele nu există în multe zone, e un medicament care vine de la nivelul comunității europene. L-am anuntat pe ministrul Sănătăţii şi a spus că întreprinde acțiuni să acoperim necesarul. ATI e primul loc care beneficiază de Remdesivir”, a spus Carmen Dorobăţ.
Bilanţ coronavirus 3 octombrie România. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 2.064 de cazuir noi de covid-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 24.847 de teste. 32 de persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la Terapie Intensivă a atins un nou record – 583 de paturi ocupate în toată ţara, în condiţiile în care specialiştii în sănătate avertizează că în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti, situaţia de la ATI este critică şi nu mai sunt locuri.