„Nu știu de unde știţi dvs. că ar fi strigat „atenţie, ne prăbușim”. Noi suntem cinci supraviețuitori, şi vă pot spune sigur că mai este unul în salon cu mine care a fost în spatele pilotului. Nu a spus niciun cuvânt şi nu a semănat panică între noi, a încercat să redreseze avionul până ultimul moment„, a povestit medicul Sorin Ianceu, la România TV.
Sorin Ianceu a precizat că imediat după ce a reuşit să iasă din avion şi-a sunat familia de pe telefonul medicului Valentin Calu, ambele sale mobile spărgându-se în momentul aterizării forţate. El a precizat că familia sa nu a telefonat la 112, deoarece ar fi fost o presiune suplimentară inutilă pe autorităţi, despre care spune că s-au „bâlbâit” tocmai din cauza presiunilor externe.
„Nu avea niciun sens, eram noi pe 112. Nu rezolva nimic. Puneam presiuni în plus asupra autorităților și probabil presiuni inutile. Poate parte din presiunile astea externe au dus și la unele bâlbâieli din partea autorităților (…) Noi în cursul anchetei ne-am constituit în martori, nu victime. Mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat și mulţumim din suflet acelor oameni simpli și inimoși care ne-au ajutat”, a mai spus medicul chirurg.
Medicul a mai spus că după ce va fi externat vrea să se întoarcă la Horea, la salvatorii săi: „Primul lucru pe care îl voi face va fi să mă duc la Horea. Vreau să mai întâlnesc cu toți, nu numai cu toți cei trei, că un sat întreg a ieșit să ne salveze. S-a mobilizat în mod exemplar un sat întreg. Vreau să mă duc la Horea pentru că datorită acelor oameni astăzi copiii mei au un tată. Al doilea drum, vreau să merg la București la mormântul celor doi, al Aureliei și al lui Adrian Ionav, să depun o floare și apoi o să mă întorc în ceea ce numesc eu templul chirurgiei, la Fundeni, să mă văd cu bunul meu prieten Radu Zamfir și să salut tot colectivul de acolo”.
Sorin Ianceu a ţinut legătura cu medicul Radu Zamfir, care deja aparticipat la mai multe prelevări de organe, după accident. „Da, m-a sunat să îmi spună că pleacă azi. Mi-a trimis mesaj să îmi spună că a decurs bine prelevarea, în seara asta merge la altă prelevare”, a mai spus medicul Sorin Ianceu.
În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.