Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”

În această perioadă virozele le dau mari bătăi de cap românilor. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la aceste viroze și dezvăluie cum se pot feri oamenii de ele.
Filip Stan
18 ian. 2024, 21:12
Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! „Mare atenție la cei mici!”
Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă!

Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă! Doctorul Ciuhodaru a explicat care sunt efectele frigului asupra corpului uman și ce trebuie să facă românii ca să prevină apariția gripelor, dar și ale virozelor.

Citește și Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre fenomenul toxicomanilor. „Trebuie educație pentru sănătate, nu vrea să facă nimeni”

Medicul Tudor Ciuhodaru aruncă bomba despre virozele din această perioadă!

“Nu putem trăi sub un clopot de sticlă și vreau să spun că totdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi, iar multe dintre situații ar putea să fie rezolvate sau, mai bine zis, prevenite prin clasica educație pentru sănătate. Faptul că este frig în decembrie nu cred că este o surpriză pentru nimeni sau în ianuarie sau că este iarnă în această perioadă.

Varianțiile astea importante de temperatură reprezintă, într-adevăr, un stres adaptativ pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru cei care fac parte dintre grupele de risc și vorbesc aici de vârstnicii de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, cei cu imunodeficiențe sau cu cei cu patologie cardiovasculară sau neurologică la care, într-adevăr, frigul, umezeala, vântul pot duce la agravarea, decompensarea unor afecțiuni și, în prezent, duce la prezentarea la urgență. Pe de altă parte, dacă vorbim despre viroze, nici ele nu sunt neobișnuite pentru această perioadă. Și nu știu de unde a ieșit chestia cu epidemia, că mă uitam pe statisticile INSP-ului, unde vedem că, de fapt, e o scădere cu 30 % față de perioada sezonului precedent și cu 13 % mai puține cazuri față de săptămâna anterioară. Așa că ne mai uităm și pe cifre. A preveni este mai ușor decât să tratezi, asta o știm cu toții”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în cadrul emisiunii News Pass, de la B1 TV.

Mai mult, medicul a dezvăluit care sunt categoriile vulnerabile, dar și care este situația din spitalele din România la ora actuală.

“E foarte simplu și dacă tot vorbim despre gripă, v-am zis că există aceste grupe de risc. Cei mici, cei peste 65 de ani, gravidele imunodeficiențe, cei cu patologie cardiovasculară, cei cu patologie neurologică, la care, nediagnosticate și netratate la timp, lucrul acesta poate evolua spre multiple complicații. Știm foarte bine că o gripă ar putea să fie prevenită prin a evita, a duce în colectivități, mai ales copiii cu febră, frison, tuse, strănut, rinoree și aici este, într-adevăr, o reală problemă, pentru că dacă n-ai cu cine să îi lași acasă, îți pui problema ce se va întâmpla în această perioadă.

Numărul de internări a scăzut în această perioadă, dar mulți dintre colegii mei de la pediatrie preferă să-i interneze pe cei mici, pentru că au o monitorizare mai bună și accesul la medicamente, care sunt foarte scumpe. Aceste antitermice, deși costă 10-15 lei, poate părea puțin pentru unii, dar dacă își răcesc copiii în această perioadă de două-trei ori pe sezon, sumele sunt extrem de importante.

Așa că dacă vorbim despre prevenție, atenție! Gripa se transmite cu mare ușurință și infecțiile acute respiratorii, fie pe cale aeriană, este suficient să tușești, să strănuți, să vorbești într-o colectivitate, iar pe de altă parte, chiar și pe obiectele contaminate. Dacă o diagnosticăm și o tratăm la timp, lucrurile ar trebui să fie foarte simple, iar orice gripă se tratează cu mai mare ușurință dacă diagnosticul și tratamentul se aplică în primele 2 zile. La cei din grupele de risc, aici trebuie mare atenție, se poate ajunge până la numeroase complicații, cum ar fi, pneumoniile, crizele de astm bronșic, miocarditele, decompensarea insuficienței cardiace. Așa că dacă faceți parte din grupele de risc și febra persistă mai mult de 3-5 zile, dacă starea generală e proastă, dacă rinoreea persistă la copiii mici sau apar semnele de deshidratare, este important să ajungeți să vă consulte un medic”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Medicul îi sfătuiește pe români să nu meargă în colectivități, mai ales școlare. Acesta spune că dacă copiii au simptomatologie clară vor deveni, practic, un vector de transmitere a infecției.

”Încercați să respectați igiena tusei și a strănutului, apropo de cât de importantă este educația pentru sănătate. Câteva reguli din acestea minimale ne pot face să nu transmitem virusul mai departe și să prevenim îmbolnăvirea. Pe de altă parte, că tot e foarte frig afară, încercăm să ne îmbrăcăm conform datei și temperaturii de afară, nu neapărat în funcție de ceea ce se întâmplă asupra organismului nostru și în momentul respectiv, dacă vorbim despre temperaturile scăzute de afară, o îmbrăcăminte groasă, confortabilă, impermeabilă, care să ne acopere fața, capul, mănușile acelea clasice de pe vremea bunicii ne pot asigura confortul termic și ne pot feri de foarte multe lucruri neplăcute, iar un regim adecvat de viață, cu respectarea medicației cronice, echilibrată în fructe, legume proaspete în așa fel încât să menținem și un status imun cât se poate de bun, ne pot feri de foarte multe neplaceri din această perioadă”, a conchis medicul.

Citește și Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă în sezonul petardelor: „Vă pot duce în sala de operații și puteți rămâne mutilați”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Forțe europene ar putea contribui la menținerea păcii în Ucraina post-conflict
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!