Malaria a început să facă victime și în țara noastră. În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre simptomele acestei boli, dar și cum să acționăm în cazul unui diagnostic.
Conform medicului Tudor Ciuhodaru, principala cauză de îmbolnăvire cu malarie este înțepătura de țânțar. Totuși, putem să ne îmbolnăvim și în urma unor transfuzii, a unui transplant sau dacă boala este congenitală.
„Este alertă de malarie, nu neglijați înțepăturile de țânțar și nu vorbim doar de malarie, ci de o sumedenie de boli tropicale. Principala cauză de transmitere la om este înțepătura de țânțar, țânțarul anopheles femelă, care este foarte mic și pătrunde ușor prin plase și care are o activitate mare dimineața și ziua, dar și transfuziile, transplantul, seringile, produsele contaminate cu sânge, poate fi și o transmitere congenitală, de la mamă la făt”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru pentru WOWbiz.ro.
Odată cu infectarea cu malarie vin și multe simptome neplăcute, pe care mulți le confundă cu cele pseudogripale, dar care ar trebui să ne trimită de urgență la medic pentru investigații. Simptomele pot apărea în decursul a șapte zile sau chiar după câteva luni de la înțepătura de țânțar.
„Simptomele sunt clare, de tip pseudogripal: apare febra, chiar și la șapte zile sau la trei luni de la înțepătură, insuficiență de organ, anemie, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, dificultăți respiratorii, dureri abdominale, icterul, convulsii, comă”, a mai spus medicul ieșean.
Este necesar ca boala să fie depistatăcât mai repede pentru a se aplica și tratamentul specific pentru a nu se ajunge la situații critice, cum ar fi internarea la ATI sau chiar decesul pacientului. O persoană care a venit din vacanța din aceste zone tropicale este sfătuită să se supună unor analize de sânge pentru a se asigura că nu este infectat. Medicul Tudor Ciuhodaru susține că prevenția este mai bună decât tratamentul care, din păcate și în multe cazuri, este întârziat.
„Se poate trata, cu cât ajungi mai repede la medic, cu atât se poate trata mai repede și mai bine, căci 15-20% din cazuri pot fi letale, duc la deces. Tratamentul depinde de tipul de severitate, de formă, se poate ajunge și la terapie intensivă, dar mai bine se previne, decât să se trateze. O simplă consultație, un examen de laborator de sânge vă poate asigura că nu v-ați îmbolnăvit de malarie. Prevenția este cea mai bună alternativă, se pot da pastile preventiv, nu se stă acasă dacă apar simptome”, a mai declarat medicul infecționist.
Prevenția se poate face și prin cunoașterea factorilor de risc, îmbrăcămintea purtată, folosirea insecticidelor pentru haine sau corturi, folosirea insectifugelor și chimioprofilaxia.