Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, este de părere că „noua tulpina creeaza premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sanatate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare, sa nu mai faca fata, de aceea este necesar sa se ia masuri din fasa, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare”.
Epidemiologul Virgil Musta spune că acest val poate fi totuşi tinut sub control, datorita faptului ca s-au impus masuri dure in ceea ce priveste circulatia persoanelor intre state.
Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, apel la populaţie înainte de Crăciun: „Îi îndemn pe români să respecte regulile”
„Virusii sufera mai multe mutatii, dar de obicei acestea sunt minore. S-au mai descoperit pe parcursul acestui an mai multe mutatii, dar care se pare ca nu au influentat nici patogenitatea, nici contagiozitatea acestui virus.
In aceasta situatie sunt doua mutatii a proteinei care fixeaza virusul de celula si permite intrarea in celula si creste contagiozitatea si transmisibilitatea bolii.
Apare o transmitere intensa, foarte greu de stapanit pentru ca vin in acelasi timp cu un un numar de cazuri severe si critice care necesita internare in terapie intensiva si deja locurile sunt limitate” a explicat epidemiologul Virgil Musta, la B1 TV.
Intrebat daca este posibil ca noua forma sa ajunga in Romania, Musta a răspuns: „Am inteles ca deja s-au luat masuri, in sensul ca traficul este oprit pe cale aeriana, iar persoanele care vin din Marea Britanie sunt carantinate. In momentul in care o zona este carantinata, riscul de a se transmite scade. Este necesar sa se ia aceste masuri pentru ca altfel vom avea si mai mult de suferit”.
Noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie, se răspândeşte în Europa. În Italia a fost confirmat deja primul caz
În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunţat duminică Ministerul italian al Sănătăţii.
Pacientul depistat cu noua tulpină a coronavirusului a sosit ”în ultimele zile” împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, mai precizează ministerul italian, citat de Reuters, adăugând că aceştia şi contacţii lor sunt în izolare.
Guvernul italian a decis duminică suspendarea legăturilor aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, testarea tuturor persoanelor venite recent din această ţară şi interzicerea intrării în Italia în cazul nerezidenţilor care în ultimele două săptămâni au călătorit în Regatul Unit.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.
Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia. ”Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită ‘N501Y’, precizează OMS.
Africa de Sud, care la rândul ei a semnalat vineri o variantă problematică a coronavirusului SARS-CoV-2, consideră de asemenea că mutaţia ‘N501Y’ se află la originea creşterii numărului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetări fiind în desfăşurare.