Medicul infecționist de la Timișoara este de părere că cea mai importantă dintre restricții este purtarea măștii, având în vedere faptul că ea protejează împotriva transmiterii virusului.
„Cea mai importantă este purtarea măștii, pentru că aceasta te protejează împotriva transmiterii directe a virusului. Dacă ea este purtată la orice contact între 2 persoane, șansa de a scădea numărul de cazuri crește simțitor. Avem speranța că poate, poate pandemia să nu mai fie trend ascendent și să înceapă să scadă.
Foarte multă lume poartă mască, din păcate nu toată lumea este atentă la modul în care o poartă. Am văzut de multe ori masca, folosită probabil de prea multe ori ea se lărgește și cade sub bărbie, așa că acoperă gura, dar nasul este undeva afară. Poate este și o metodă de a respira mai ușor, dar important este ca atunci când te întâlnești cu cineva, să îți controlezi masca să fie pusă peste nas. Când mergi pe stradă”, a declarat Virgil Musta, în direct la B1 TV.
Medicul Virgil Musta a confirmat faptul că efectele măsurilor care intră în vigoare începând de azi se vor vedea abia în 3-4 săptămâni, când am putea înregistra un număr mai mic al cazurilor noi, față de cel prezent.
„Efectele se vor simți peste trei săptămâni. Tot ce pot spune este că erau necesare măsurile, pentru a stopa această creștere a numărului de cazuri. Ea conduce totodată și la o creștere a formelor grave și a deceselor, iar eu cred că trebuie să fim toți responsabili în acest sens. Vom vedea cât de eficiente sunt măsurile comparativ cu ce se întâmplă și în Europa, pentru că peste tot s-au luat măsuri mai drastice legate de transmiterea virusul”, a completat el.
Noile măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 sunt în vigoare de luni, masca devenind obligatorie în toate spaţiile publice, iar odată cu restricţiile privind circulaţia pe timp de noapte, revin declaraţia pe propria răspundere şi adeverinţa dată de angajator. De asemenea, angajaţii de la stat sau din firmele private trec în telemuncă sau, dacă acest lucru nu este posibil, angajaţii vor fi împărţiţi în grupe, al căror program de lucru va fi decalat cu o oră. De asemenea, potrivit Ordinului ministrului Educaţiei, emis duminică, începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activităţile didactice care impun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal a preşcolarilor şi elevilor. În cazul în care activităţile nu pot fi desfăşurate online, inspectoratele şcolare judeţene/inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să asigure resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informaţională şi internet.