Medicul Virgil Musta: „Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti COVID-19”

Chiar in ziua in care a facut a doua doza din vaccinul anti COVID 19, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara a explicat motivele pentru care a ales sa se imunizeze si a trecut in revista toate riscurile pe care si le-a asumat, odata cu vaccinarea.
George Russo
17 ian. 2021, 12:21
Medicul Virgil Musta:

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele vaccinării împotriva COVID-19 şi a transmis că el deja a primit şi cea de-a doua doză de vaccin, rapelul, conform News.ro.

„A început etapa a II-a și urmează etapa a III-a a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19
Aș dori să spun, chiar de la început, două lucruri:

1.Vaccinarea nu este obligatorie și este firesc să fie așa.
2.Este absolut normal și chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti covid-19, pentru a ne informa, astfel încât să decidem în cunoștință de cauză.

Este însă esențial să alegem cu atenție sursele de informare, iar pentru asta, recomandarea mea este să apelăm la specialiștii în domeniu: medici epidemiologi, infectioniștii și specialiștii în sănătate publică și medicii de familie.

Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalație electrică bună și sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate știu și ei câte ceva despre instalații, dar nu suficient și nu am încredere că vor face o treabă bună și sigură.

La fel, când este vorba de SĂNĂTATEA TA, nu te poți lăsa influențat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea și experiența necesară în domeniul respectiv, pentru că îți pot face mai mult rău.

Care sunt sursele credibile?
· site-uri oficiale din domeniu
· opinii sau postări ale specialiștilor în domeniu, mai ales ale celor implicați în vaccinare, persoane recunoscute pentru rezultatele lor profesionale, deci de încredere

Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze, mi-am propus doar să încerc să vă ajut în perioada următoare cu răspunsuri la unele întrebări pe care este normal să le aveți sau să vă pun la dispoziție surse corecte, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie pentru sănătatea d-voastră și a celor dragi.

Aș dori să împărtășesc cu voi experiența mea personală, de până acum, legată de acest vaccin, precum și modul în care eu am pus în balanță informațiile pentru a lua o decizie.

Medicul Virgil Musta explică riscurile nevaccinării şi avantajele imunizării

Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) și nu am avut până în momentul de față nicio reacție adversă sau alt incident.
Am așteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituțiile abilitate, pentru că eu am simțit din plin ce înseamnă această pandemie și știu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca și până acum pentru noi toți.
Cu toate acestea, înainte de a decide dacă să mă vaccinez sau nu, am pus și eu în balanță avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum și riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez. A reieșit ce vedeți mai jos.

Dacă nu mă vaccinez:
– mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie și severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viața. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilități, transpirații intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap și chiar la o serie de persoane care au facut forme ușoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare.

Dacă mă vaccinez:
– fie fac o formă ușoară, fie NU mai fac boala pe perioada în care anticorpii sunt în titru protector
– după perioada necesară imunizării, riscul de a face o formă severă sau mortală îl reduc practic la ZERO
– riscul de a rămâne cu sechele îl reduc la ZERO
– voi putea calatori liber în întreaga lume, chiar dacă voi respecta în continuare măsurile de protecție
– îi protejez pe cei care din motive medicale obiective nu pot face vaccinul și rămân astfel vulnerabili.

Medicul Virgil Musta explică posibilele efecte adverse ale vaccinului

Ce risc de reacție adversă am dacă mă vaccinez?

Reacții adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoană din 10
– la locul de administrare a injecției: durere, umflare
– oboseală
– durere de cap
– dureri musculare
– dureri articulare
– frisoane, febră

Reacții adverse frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 10
– înroșire la locul de administrare a injecției
– greață

Reacții adverse mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 persoană din 100
– mărire a ganglionilor limfatici
– stare de rău
– durere la nivelul unui membru
– insomnie
– mâncărimi la locul de administrare a injecției

Reacții adverse rare: pot afecta până la 1 persoană din 1 000
– „cădere” temporară a feței, pe o singură parte

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
– reacție alergică severă
*din prospectul vaccinului Pfizer

Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă și a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacție ușoară și trecătoare.
Când vă evaluați riscul vaccinării, evident că trebuie să luați în considerare și eventualele boli cronice pe care le aveți.
Alergiile multiple și mai ales prezența în istoric a unui șoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicații de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultați cu medicul specialist care vă monitorizează și vă tratează, indiferent de afecțiunea pe care o aveți, pentru a lua decizia corectă.

Dar, pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactați virusul SARS-CoV-2!

Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficiența renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar și alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecției SARS CoV-2.

De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare.
Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viața lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulțime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete.

Între timp, noile cunoștinte și tehnologii au creat premizele obținerii unor vaccinuri mult mai eficiente și mai sigure.

Pentru cei ce doresc sa se informeze mai amănunțit legat de vaccinurile Pfizer și Moderna, folosite deocamdată la noi, puteți accesa:
https://www.ema.europa.eu/…/comirnaty-epar-product…
https://vaccinare-covid.gov.ro/…/FPI-0016-EU-COVID-19…

Informați-vă corect și luați decizia cea mai bună pentru sănătatea voastră și a celor de lângă voi!”, a scris medicul Virgil Musta pe pagina de Facebook City Doctors.

Citeşte şi: Prima instituţie din România care îi sancţionează pe cei care se opun vaccinării. „Studenţii care refuză să se injecteze nu vor avea voie în spital”

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Culiță Sterp a dat-o de gol pe mama Geta: „Vrea să se mărite”. Gestul făcut de mama Geta la cununia artistului cu Daniela
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei lasă peste un milion de oameni fără apă și electricitate
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! RUSIA pregătește o nouă ARMATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%