Celebrul neurochirurg și profesor universitar, doctor Vlad Ciurea, a dezvăluit care este cea mai mare greșeală pe care românii o fac după ce mănâncă.
„Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă… După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie stai puțin în casă”, a spus Ciurea.
De-a lungul timpului, medicul Vlad Ciurea a oferit mai multe sfaturi legate de sănătate, unele chiar inspirate din viața sa de zi cu zi. Astfel, medicul a dezvăluit ce face în fiecare dimineață, pentru a avea o zi productivă și energică.
„E foarte simplu. Trezitul trebuie să fie cât mai de dimineață, odată cu cântatul cocoșului, trag de mine, am pus tv să cânte, am deschis geamul, am făcut o rugăciune. Am meditat! Meditezi cu tine, gândești pozitiv, o ușoară înviorare … beau două pahare la temperatura camerei, apă alcalină, mi-am ales toaleta, am coborât la mic dejun pe care mi l-am ales și am stat și am mâncat fără să mă grăbesc. Și am mâncat ușor, am băut cafea mai slabă, cappucino, nu pe fugă, am realizat geanta și mi-am repetat, scris, ce am de făcut cu voce tare ca să se imprime în memorie. Și așa mai departe”, a declarat Vlad Ciurea.
„Întreg creierul se motivează, se știe că trebuie să intre în această arenă, în care trebuie să performeze. Toate capacitățile intră în funcțiune, ești obligat să fii hotărât. Prezentarea la un examen… să nu fii obosit, să fii stăpân pe cunoștințele tale. Trebuie să ne pregătim, te uiți la profesor arătând hotărâre, decizie, arătând că știi chiar dacă nu știi, dacă ai puțina hipnoză poți induce întrebările care îți convin ție să îl convingi să spună ceea ce vrei tu. În niciun caz nu trebuie să tremuri, trebuie să fii foarte sigur pe tine și să fii convins că ceea ce spui este perfect. Nu există un adevăr absolut, ca și vremea, așa e și în medicină. Tu când te prezinți trebuie să fie totul clar, definit și spus cu acuratețe. chirurgie sovietică”, a mai spus reputatul medic.
Doctorul Vlad Ciurea a explicat dacă consumul de slănină cu ceapă, o delicatesă autentică pentru români, este sănătos sau nu. Acest aliment este cunoscut pentru a fi consumat încă din cele mai vechi timpuri. Doctorul Ciurea a subliniat că nu ar trebui să renunțăm la alimentele care au fost parte din dieta noastră de-a lungul vieții, mai ales că alimentele consumate în copilărie sunt printre primele care influențează sănătatea noastră pe termen lung. În plus, a evidențiat că echilibrul este cheia unei vieți sănătoase și puternice.
„Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre. Nu reținerea sau eliminarea din alimentație este răspunsul, secretul este echilibrul”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea.
Vlad Ciurea a mai subliniat că este extrem de dificil ca o societate să își schimbe comportamentul alimentar, precizând că ar fi nevoie ca timpul să lase în spate o generație pentru ca românii să-și modifice alimentația, mai ales din cauza structurii.
„Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: „No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!”. Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația”, a adăugat medicul Vlad Ciurea.
Nu în ultimul rând celebrul medic atrage atenția asupra faptului că avem tendința să considerăm că alimentația sănătoasă este cea pe care o cere organismul.
„Alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații. Răspunsul este: un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin”, potrivit Antena 3.