Medicul Voichiţa Lăzureanu, despre moartea lui Petrică Mîţu Stoian. Referitor la terapia hiperbară, medicul infecționist de la spitalul Victor Babeş din Timişoara a precizat că literatura de specialitate prezintă beneficii şi contraindicații, însă în spitale la recuperarea post-COVID s-a adoptat metoda clasică de recuperare medicală respiratorie treptată.
„Această terapie cu oxigen, sau terapie hiperbară, noi nu o efectuam în spital. Nu cred că tratamentul anticoagulant a avut vreun fel de influență asupra acestui tip de tratament. Ca şi contraindicație din ceea ce am citit despre camerele hiperbare, intră şi infecțiile, adică sindromul febril pentru că nu ști ce ascunde şi poate fi şi o infecţie pulmonară şi atunci nu este bine să se vină cu oxigen în plus.
Dar, la fel de bine şi fumatul poate să inducă asemenea imagini de aer în spaţiul interpulmonar. Poate să intervină acest pneumomediastin şi spontan şi tusea poate să fie incriminată în apariţia acestor bule de oxigen în spaţiul dintre plămâni. Rămâne de văzut. Șocul septic este dat de o infecţie şi nu numai.
Dacă aceea a fost preexistentă, nu mai trebuia să se aplice acest timp de terapie. Dar, atât timp că nu avem informaţii necropsice este greu de spus. De exemplu, astmul şi boala cronică de plămâni BPOC au contraindicație de această cameră hiperbară.
Trebuie să știm istoricul medical al pacientului, trebuie consultat bine pacientul şi efectuată o radiografie pulmonară înainte de a băga omul în acea cameră hiperbară„, a explicat medicul Voichița Lăzureanu.
„Cel mai bine e să facă recuperare medicală respiratorie. Nu are legătură cu aceste camere hiperbare. Noi am mers pe partea clasică de gimnastică respiratorie de recuperare încet, încet a capacității respiratorie„, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu la Antena 3.