„Eu am fost primul medic care a ajuns acolo. La 16.45 s-a dat alarma şi am plecat cu maşina pentru victime multiple. La Poiana Horii ne-am oprit pentru că nu mai aveam semnal şi am vorbit cu sătenii care ne-au lăsat să sunăm de la ei din casă, de pe telefoanele fixe. Apoi ne-am dus la graniţa Clujului cu Alba şi Bihor şi am format trei echipe, pentru că am decis atunci că sunt trei direcţii mari de căutare. La acel moment eram doar trei medici şi un grup de salvamontişti de la Bihor. Ne-am împărţit de aşa natură încât fiecare echipă să aibă un medic”, a povestit Ziana Motora, joi, într-o conferinţă de presă.
Ea a relatat că echipa sa a mers pe jos şapte kilometri şi că aveau cu ei un rucsac care cântărea 17 kilograme. Când au ajuns într-un loc numit Dealul Cochii, aflat la vreo cinci kilometri de locul în care s-a prăbuşit avionul, nişte săteni le-au spus că victimele au fost găsite.
„Pentru că informaţiile până atunci fuseseră contradictorii, am întrebat dacă erau absolut siguri că îi găsiseră. Pentru că eu trebuia, în acest caz, să sun la 112 să anunţ. Şi sătenii au spus că dacă vreau pot să vorbesc cu victimele. Am întrebat care este starea lor, mi s-a spus că cinci vorbesc şi doi nu. Apoi a apărut o maşină de teren. Eram la cinci kilometri distanţă de locul accidentului şi am mers prin zăpadă, vreo 2-3 kilometri, până s-a împotmolit maşina. Zăpada avea un metru”, a mai spus Ziana Motora.
Echipa formată din salvamontişti şi cadre medicale care a ajuns prima cel mai aproape de locul accidentului s-a întâlnit cu o altă maşină de teren care cobora de la accident şi în care se aflau Aurelia Ion, pe bancheta din spate, şi medicul Radu Zamfir. Celelalte victime au fost aduse de săteni pe tărgi improvizate, a relatat medicul clujean.