Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Rezultatele slabe, ba chiar cele mai slabe din ultimii patru ani la Evaluarea Națională, vor duce la o scădere a mediilor de admitere la liceele din țară. Cele mai bune colegii sunt în pericol, iar directorii acestora au făcut o analiză.
Filip Stan
08 iul. 2024, 09:00
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Cele mai importante licee din țară sunt în pericol, după ce rezultatele Evaluării Naționale au fost dezastruoase. Mediile colegiilor de top ar putea scădea după ce elevii au obținut cele mai mici note din ultimii patru ani.

Citește și: ADMITERE LICEU 2024. Top 10 cele mai scumpe licee private din București. Avantajele înscrierii în sistemul privat

Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor

După Evaluarea Națională, urmează selecția liceelor în care urmează ca elevii săs tudieze în următorii patru ani. Acest proces, cel de alegere și de așteptare, este un adevărat chin pentru mulți dintre adolescenți, însă secretul unei reușite este să fie selectate cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere. Mai ales acum, când repartizarea se face computerizat, este importand să existe mai mult evariante pentru ca elevul să nu riște să rămână fără loc în vreo unitate școlară.

Din păcate, ultimele rezultate arată că mediile liceelor au scăzut în ultimii ani, la fel ca și rezultatele de la Evaluarea Națională.

În 2023, ultima cea mai mare medie de admitere a fost la Colegiul Sfântul Sava din București, respectiv 9,95, la specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză. Tot anul trecut, un elev cu media 9,60 era pe poziția 1601, în Bucureşti. În acest an ajunge la 1275, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Aşadar, 326 de poziţii mai sus.

„Anul trecut s-a intrat cu 9.70, 9.72, eu mă aştept ca anul acesta să coboare cu zece sutimi, adică 9,60 – 9,62 să fie media de admitere. Nu este un impediment că sunt mai puţine note de 10, eu cred că este chiar mai bine. Zecele poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”, susține Emilia Anghel, directoarea Colegiului Naţional Tudor Vianu din Bucureşti.

La Colegiul Naţional I. L. Caragiale din București, anul trecut ultima medie de admitere la Real a fost 9.60, iar la Uman 9.42.

„Mă aştept să scadă mediile de intrare, poate nu egal la toate specializările, că vor rămâne specializări care vor fi privilegiate, dar per total cred că mediile vor scădea. Cu cât, nu ştim”, explică și Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale.

Reprezentanții din Ministerul Sănătății susțin că este necesar ca elevii să bifeze cât mai mult variante de licee, căci au fost și situații când chiar și cei cu medii mari au bifat prea puține opțiuni bazându-se pe mediile avute.

„Se pot face comparaţii. (…) Să pună suficiente opţiuni, cât mai multe opţiuni, pentru a nu rămâne nerepartizaţi. Au fost situații când elevi cu medii extrem de mari au pus puține opțiuni , bazându-se fix pe media de anul precedent și au rămas nerepartizați”, afirmă Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Dacă ne uităm la statisticile de anul trecut, în topul specializărilor prima poziţie a fost ocupată de specializarea Matematică Informatică Bilingv engleză de la Colegiul Naţional Sf. Sava din Capitală, cu ultima medie de admitere 9.95, urmată de Matematică Informatică de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr cu ultima medie de admitere 9.90.

Completarea fişelor de înscriere începe pe 11 iulie, iar repartizarea computerizată vă avea loc pe 24 iulie. Atenţie la numărul de opțiuni, care trebuie să fie cât mai mare, și la alegerea specializării potrivite.

„Le recomand părinţilor să facă alegerea în funcţie de abilităţile şi aptitudinile elevului, nu în funcţie de anumite clişee sau prejudecăţi cum ar fi că Realul oferă perspective în viaţă”, recomandă Diana Ioaneș, profesor consilier şcolar, Colegiul Naţional George Coşbuc.

Anul acesta sunt disponibile puţin peste 130.000 de locuri la liceu şi în jur de 60.000 în învăţământul profesional.

Citește și: Admitere 2024: facultăţi unde eşti admis doar cu dosar. Nu contează nota de la Bac

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Zodii binecuvântate, cu noroc și multe șanse, până pe 31 ianuarie. Zile cum n-au mai avut de mult timp pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!