Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Rezultatele slabe, ba chiar cele mai slabe din ultimii patru ani la Evaluarea Națională, vor duce la o scădere a mediilor de admitere la liceele din țară. Cele mai bune colegii sunt în pericol, iar directorii acestora au făcut o analiză.
Filip Stan
08 iul. 2024, 09:00
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”
Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor celor mai bune colegii din București: „Poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”

Cele mai importante licee din țară sunt în pericol, după ce rezultatele Evaluării Naționale au fost dezastruoase. Mediile colegiilor de top ar putea scădea după ce elevii au obținut cele mai mici note din ultimii patru ani.

Citește și: ADMITERE LICEU 2024. Top 10 cele mai scumpe licee private din București. Avantajele înscrierii în sistemul privat

Medii tot mai mici la liceele din țară! Avertismentul directorilor

După Evaluarea Națională, urmează selecția liceelor în care urmează ca elevii săs tudieze în următorii patru ani. Acest proces, cel de alegere și de așteptare, este un adevărat chin pentru mulți dintre adolescenți, însă secretul unei reușite este să fie selectate cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere. Mai ales acum, când repartizarea se face computerizat, este importand să existe mai mult evariante pentru ca elevul să nu riște să rămână fără loc în vreo unitate școlară.

Din păcate, ultimele rezultate arată că mediile liceelor au scăzut în ultimii ani, la fel ca și rezultatele de la Evaluarea Națională.

În 2023, ultima cea mai mare medie de admitere a fost la Colegiul Sfântul Sava din București, respectiv 9,95, la specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză. Tot anul trecut, un elev cu media 9,60 era pe poziția 1601, în Bucureşti. În acest an ajunge la 1275, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Aşadar, 326 de poziţii mai sus.

„Anul trecut s-a intrat cu 9.70, 9.72, eu mă aştept ca anul acesta să coboare cu zece sutimi, adică 9,60 – 9,62 să fie media de admitere. Nu este un impediment că sunt mai puţine note de 10, eu cred că este chiar mai bine. Zecele poate fi 10 la Evaluarea Naţională şi să nu fie de 10 când vine la liceu”, susține Emilia Anghel, directoarea Colegiului Naţional Tudor Vianu din Bucureşti.

La Colegiul Naţional I. L. Caragiale din București, anul trecut ultima medie de admitere la Real a fost 9.60, iar la Uman 9.42.

„Mă aştept să scadă mediile de intrare, poate nu egal la toate specializările, că vor rămâne specializări care vor fi privilegiate, dar per total cred că mediile vor scădea. Cu cât, nu ştim”, explică și Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale.

Reprezentanții din Ministerul Sănătății susțin că este necesar ca elevii să bifeze cât mai mult variante de licee, căci au fost și situații când chiar și cei cu medii mari au bifat prea puține opțiuni bazându-se pe mediile avute.

„Se pot face comparaţii. (…) Să pună suficiente opţiuni, cât mai multe opţiuni, pentru a nu rămâne nerepartizaţi. Au fost situații când elevi cu medii extrem de mari au pus puține opțiuni , bazându-se fix pe media de anul precedent și au rămas nerepartizați”, afirmă Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Dacă ne uităm la statisticile de anul trecut, în topul specializărilor prima poziţie a fost ocupată de specializarea Matematică Informatică Bilingv engleză de la Colegiul Naţional Sf. Sava din Capitală, cu ultima medie de admitere 9.95, urmată de Matematică Informatică de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr cu ultima medie de admitere 9.90.

Completarea fişelor de înscriere începe pe 11 iulie, iar repartizarea computerizată vă avea loc pe 24 iulie. Atenţie la numărul de opțiuni, care trebuie să fie cât mai mare, și la alegerea specializării potrivite.

„Le recomand părinţilor să facă alegerea în funcţie de abilităţile şi aptitudinile elevului, nu în funcţie de anumite clişee sau prejudecăţi cum ar fi că Realul oferă perspective în viaţă”, recomandă Diana Ioaneș, profesor consilier şcolar, Colegiul Naţional George Coşbuc.

Anul acesta sunt disponibile puţin peste 130.000 de locuri la liceu şi în jur de 60.000 în învăţământul profesional.

Citește și: Admitere 2024: facultăţi unde eşti admis doar cu dosar. Nu contează nota de la Bac

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Să nu mai aud de Grecia sau Turcia! Unde pleacă românii în concediu
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Avertizare ANM: Val de căldură și disconfort termic în toată țara luni și marți
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!