Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a promis sâmbătă, 4 martie, că armata rusă va ura bun venit cu rachete Kalibr şi alte „focuri de artificii pirotehnice” viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina, transmite EFE.
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, şi-a exprimat convingerea că planurile de a construi o fabrică amintesc pentru moment de „un trolling (provocare) primitiv al regimului de la Kiev”.
Lovitură grea pentru Putin. Rusia a pierdut în Ucraina mai mulţi soldaţi decât în 9 ani de război în Afganistan
El a făcut aceste declaraţii după ce s-a aflat că firma germană de armament Rheinmetall negociază construcţia unei fabrici de tancuri de luptă în Ucraina capabilă să producă circa 400 de unităţi din modelul Panther în fiecare an, după cum a dezvăluit şeful consorţiului german, Armin Papperger, într-un interviu acordat sâmbătă.
Costul construcţiei acestei uzine este estimat la circa 200 de milioane de euro, a declarat Papperger cotidianului regional german Rheinische Post. Discuţiile cu guvernul ucrainean sunt „promiţătoare”, a adăugat Papperger, care a spus că se aşteaptă ca o decizie să fie luată în următoarele luni.
Ursula von der Leyen anunţă un acord privind tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război
Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, relatează DPA.
Acordul privind înfiinţarea unui noi Centru internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA) va fi semnat la conferinţă, a anunţat sâmbătă dimineaţă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acesta va asigura dovezi pentru viitoare proceduri legale şi va fi localizat la sediul Agenţiei Uniunii Europene de cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust), la Haga.
VIDEO. Momentul în care artileria lui Zelenski doboară cel mai performant avion de luptă rusesc
Rusia şi preşedintele Vladimir Putin trebuie traşi la răspundere pentru crimele teribile împotriva Ucrainei, a afirmat von der Leyen într-un mesaj video. Există dovezi tot mai multe privind atacuri directe asupra populaţiei civile, precum şi asupra aprovizionării cu energie şi a altor infrastructuri.
„Se ştie că forţele ruse au recurs la tortură, rele tratamente, violenţă sexuală şi execuţii sumare. Nici măcar copiii nu sunt scutiţi”, a spus preşedinta CE.
„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei”, a spus Ursula von der Leyen. UE susţine rolul Curţii Penale Internaţional (CPI) în acest sens.
Cu toate acestea, UE crede de asemenea că trebuie să existe un tribunal separat care să tragă la răspundere Rusia pentru crima de agresiune, a adăugat ea.
Dat fiind că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia CPI, curtea nu poate să acţioneze în privinţa unor crime comise de această ţară, potrivit Comisiei Europene. Ca urmare, mai multe alte opţiuni sunt discutate în prezent. ICPA este un prim pas în acest proces de a asigura dovezi pentru procesele de mai târziu.