Dmitri Medvedev ameninţă din nou în totae părţile. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un preşedinte pro-Moscova de la Kiev a fost răsturnat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi şi separatiştii înarmaţi pro-ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit Reuters.
„Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de ţările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în faţa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenţia de presă Interfax.
„Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a spus Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că peninsula Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaşte ca parte a Ucrainei, ar putea fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, recent desfăşurate de Kiev în lupta cu forţele ruseşti.
VIDEO. Bombardamente intense vineri seară, este alertă aeriană. Primarul din Dnipro, apel disperat: „Să nu părăsim adăposturile!”
Vadym Skibitskyi, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ţinte din Crimeea.
Acesta a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea şi Marea Neagră şi, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ţinte justificate.
Crimeea are o importanţă strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.