Victoria completă a Rusiei în Ucraina este singura garanție împotriva unui conflict mondial spre care împinge Occidentul, susține Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate a Rusiei. El argumentează că, dacă Ucraina își recuperează teritoriile ocupate de Rusia, acest lucru constituie o amenințare la adresa existenței Federației Ruse, ceea ce ar fi un motiv pentru folosirea armelor nucleare.
„Să spunem lucrurilor pe nume. Țările occidentale împing lumea spre un război mondial. Iar singura garanție împotriva unui conflict mondial este victoria completă și finală a Rusiei”, a scris Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram, potrivit TASS.
Zelenski ironizează armata Rusiei, în timp ce capitala Kiev este bombardată: „Fosta a doua armată a lumii nu mai este nici măcar a 22-a”
El a făcut apel la „logica simplă”. „Teza binecunoscută a țărilor occidentale este că «Rusia nu poate fi lăsată să câștige războiul». Ce înseamnă asta în realitate? Să urmăm logica simplă.
„Dacă nu câștigă Rusia, atunci, aparent (câștigă) Ucraina. Scopul Ucrainei în război a fost anunțat de regimul de la Kiev – recuperarea tuturor teritoriilor care i-au aparținut înainte. Asta înseamnă ruperea lor de Rusia. Aceasta este o amenințare la existența statului nostru și prăbușirea Rusiei de azi. Iar acest lucru constituie un motiv direct pentru aplicarea articolului 19 din Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev pe Telegram.
Tensiunile din Europa de Est se amplifică. Serbia ridică nivelul de alertă al armatei şi ameninţă Kosovo
„Și atunci, cine plănuiește un război nuclear, ia spuneți? Ce e asta, dacă nu o provocare directă pentru un război mondial cu folosirea armelor nucleare? Să spunem lucrurilor pe nume. Țările occidentale împing lumea spre un război mondial. Iar singura garanție împotriva unui conflict mondial este victoria completă și finală a Rusiei”, a mai argumentat el în sprijinul teoriei sale.
Articolul 19 din documentul menționat de Medvedev enumeră condițiile în care Rusia poate folosi armele nucleare. Printre acestea, se numără și scenariul în care un atac cu arme convenționale împotriva Rusiei devine o amenințare la adresa existenței statului.
Orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului ”atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat recent Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir ”Putin spune că nu blufează cu ameninţarea nucleară. El trebuie, atunci, să înţeleagă că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele sale membre, Statele Unite şi NATO nu blufează nici ele. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va antrena un răspuns, – nu un răspuns nuclear – ci un răspuns militar atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat el la Colegiul Europei, la Bruges.