Centrala de la Fântânele, situată în județul Mureș, era, cu mulți ani în urmă, una dintre cele mai mari din România, având o capacitate impresionantă. După căderea regimului comunist, multe dintre aceste infrastructuri au fost distruse, iar centrala de la Fântânele nu a făcut excepție. De-a lungul anilor, au existat discuții și planuri pentru revitalizarea acestui loc, însă acum, în sfârșit, se pare că proiectul ar putea prinde contur.
Recent, Ministerul Energiei a prezentat un plan ambițios în cadrul noii strategii guvernamentale, ce prevede finalizarea proiectului de la Fântânele până în 2030. Proiectul vizează construirea unei noi centrale ce va integra tehnologii de ultimă generație. Scopul acestui proiect este de a sprijini producția de energie electrică și de a contribui la tranziția României către un mediu mai sustenabil.
„Finalizarea proiectului centralei electrice de la Fântânele, județul Mureș, prin construirea unei centrale de ultimă generație pe gaze, cu ciclu combinat, integrând tehnologii avansate pentru utilizarea hidrogenului și sisteme de stocare a energiei, având o capacitate instalată de până la 500 MW. Acest proiect va consolida securitatea energetică a României, contribuind la tranziția către un mix energetic mai curat și sustenabil, prin integrarea tehnologiilor inovatoare și utilizarea infrastructurii existente. Implementarea acestei centrale va susține și obiectivul strategic național de a atinge o capacitate de producție de peste 1 GW din proiecte pe gaz până în 2030”, potrivit proiectului guvernamental.
Citește și Noua forță a României: Fabrica gigant care se reinventează, va face valuri în toată Europa
Deși centrala de la Fântânele a fost o temă de discuție încă din 2008, nu s-au luat măsuri concrete până acum. În acea perioadă, Elcen a semnat un memorandum cu firmele Unit Investment din Belgia și Wienstrom din Austria pentru realizarea unei noi centrale pe gaze, însă proiectul nu a avansat. În 2014, Elcen a încheiat un alt contract cu firma Marubeni, care promitea proiectarea unei noi centrale, dar nici acesta nu a dus la niciun rezultat concret. Patru ani mai târziu, compania respectivă a fost radiată.
O nouă speranță a apărut în 2019, când s-a anunțat un proiect pentru o centrală pe gaze la Fântânele, dar implementarea acestuia a fost din nou amânată. În 2021, Electrica s-a alăturat proiectului și a cerut fonduri pentru realizarea acestei centrale. În 2023, directorul general al Electrica a confirmat intenția de a construi o mare centrală pe locul fostei centrale de la Fântânele. Acum, cu sprijinul Ministerului Energiei și al noilor tehnologii, planul pare să aibă șanse reale de realizare.