Megaconstrucţie de 3 miliarde de euro. Tunelul feroviar care leagă Europa de Asia a fost finalizat

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan va inaugura marţi la Istanbul ceea ce el a numit realizarea unui vis de 150 de ani: tunelul feroviar pe sub Bosfor, unul din megaproiectele sale urbane contestate de multe ori care au alimentat revolta antiguvernamentală în luna iunie, după cum relatează duminică informează AFP, preluată de Agerpres.
Romania TV
27 oct. 2013, 10:24
Megaconstrucţie de 3 miliarde de euro. Tunelul feroviar care leagă Europa de Asia a fost finalizat

După nouă ani de muncă, acest drum de cale ferată de 1,4 km pe sub strâmtoare va face posibilă deplasarea în câteva minute de pe un mal pe altul al metropolei turceşti, rezolvând parţial problemele legate de traficul supraaglomerat.

Fost primar al Istanbulului, Erdogan şi-a rezervat dreptul exclusiv de-a tăia panglica la festivitatea de inaugurare marţi, chiar în ziua în care se sărbătoreşte fondarea Republicii Turce în 1923, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, a cărui ţară este principalul finanţator al proiectului.

Acest proiect este un vis de 150 de ani„, îşi manifestase încântarea acum câteva luni Erdogan, în timp ce detractorii săi îl numesc deseori „noul sultan„.

Concret, ideea unui tunel pe sub Bosfor a fost invocată pentru prima dată în 1860 de către sultanul otoman Abdul Medjid. Dar, din cauza lipsei de tehnică şi a fondurilor insuficiente, ea a nu a mers mai departe de planşa de desen.

Proiectul a revenit în actualitate în anii 1990, odată cu explozia demografică în Istanbul, a cărui populaţie s-a dublat din 1998 depăşind 15 milioane de locuitori.

Datorită sprijinului financiar al Băncii Japoniei pentru Cooperare Internaţională (735 milioane de euro) şi al Băncii Europene de Investiţii (BEI), lucrările au început în mai 2004, fiind încredinţate unui consorţiu de companii turceşti şi japoneze.

Costul total al proiectului este estimat în prezent la 3 miliarde de euro, indică agenţia franceză de presă.

Lucrările erau iniţial programate să fie finalizate în decurs de patru ani, dar mult timp au fost suspendate din cauza descoperirii unei serii de comori arheologice pe fundul strâmtorii.

În total, aproximativ 40.000 de artefacte istorice au fost dezgropate pe şantier, în special pe coasta europeană a Mării Marmara. Printre acestea, un excepţional cimitir de 30 de epave de nave bizantine, cea mai mare flotilă medievală cunoscut până în prezent.

Succesul neaşteptat în planul descoperirilor istorice l-a contrariat în cele din urmă pe primul ministru turc. „Mai întâi s-a vorbit despre lucruri arheologice, apoi, de vase de lut, ba de una, ba de alta. Şi toate acestea sunt într-adevăr mai importante decât oamenii?„, se întreba retoric premierul supărat acum doi ani.

Tunelul, un tub dublu scufundat mai mult de 50 m sub strâmtoarea Bosfor, a fost în cele din urmă finalizat. În această regiune cu o activitate seismică ridicată, el ar trebui să reziste la cutremure cu magnitudinea de 9 grade.

Prin această lucrare, care va însuma în final 75 de km de cale ferată, autorităţile doresc să pună capăt calvarului de zi cu zi pentru 2 milioane de locuitori ai Istanbulului, care zilnic traversează Bosforul pe două poduri, mereu supraaglomerate.

Tunelul a creat o rută de transport între partea de est şi de vest a oraşului şi, cred, că va uşura sarcina celor două poduri, datorită capacităţii sale de a transporta 150.000 de pasageri pe oră„, declara luni primarul Istanbulului, Kadir Topbaz.

Desigur, acest tunel a atras mai puţine critici decât viitorul al treilea aeroport al oraşului, sau canalul de 45 km paralel Bosforului, ori al treilea pod peste strâmtoare. Toate aceste proiecte au fost considerate drept ‘faraonice’ şi au fost criticate ca dovadă a derivei autoritariste şi aventuriste a guvernului islamo-conservator în timpul revoltei din iunie.

Acesta este un proiect important de care oraşul are nevoie (…), se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră„, a argumentat Tayfun Kahraman, preşeditele Camerei de Urbanism din Istanbul.

Dar integrarea sa în restul reţelei de transport în comun este încă departe de a fi atinsă. „Porţiunea dată în exploatare este foarte limitată. Totul s-a amânat pentru mult mai târziu”, şi-a exprimat el regretul, întrebându-se de ce autorităţile s-au grăbit atât de tare cu inaugurarea. Alegerile municipale sunt prevăzute pentru martie 2014.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'