Megaconstrucţii uimitoare, utile omenirii. Cele mai spectaculoase 10 poduri mobile FOTO ŞI VIDEO

Podurile mobile sunt structuri care se mişcă pentru a putea permite trecerea vaselor de pasageri sau a barjelor, unul dintre avantajele lor fiind costurile relativ mici, ca urmare a absenţei digurilor şi pilonilor prea înalţi. Marele dezavantaj îl constituie însă faptul că traficul pe pod trebuie închis atunci când trebuie să se permită trecerea ambarcaţiunilor. Totuşi, aceste poduri au o spectaculozitate aparte, unele dintre ele fiind de-a dreptul fascinante.
Daniel Spătaru
13 oct. 2013, 05:54
Megaconstrucţii uimitoare, utile omenirii. Cele mai spectaculoase 10 poduri mobile FOTO ŞI VIDEO

1. Podul Gateshead Millennium, Marea Britanie

Este un pod pentru pietoni şi ciclişti, care traversează râul Tyne. Este compus din două curbe graţioase, una formând puntea iar cealaltă susţinând-o. Pentru a permite vaselor să treacă pe sub pod, toată structura se mişcă la unison, iar pe masură ce arcada coboară podul se ridică, fiecare contrabalansându-se reciproc, eliberându-se astfel calea de acces pentru vase. Podul oferă un spectacol desăvârşit în timpul operaţiunii de deschidere, mişcările sale fiind asemuite cu ale unui ochi care clipeşte. Are o lungime de 126 de metri şi a fost deschis publicului în septembrie 2001. Pe sub el pot trece vapoare cu o înălţime de până la 25m.

2. Podul Slauerhoffbrug, Olanda

Se află în oraşul Leeuwarden, Olanda, iar când vapoarele traversează râul Vaart pe sub podul Slauerhoffbrug, un braţ mecanic uriaş ridică un segment de 15 metri din pod pentru a permite trecerea. Numele podului a fost dat după cel al poetului J.J. Slauerhoff, care s-a născut în această localitate.

3. Podul Jacques Chaban-Delmas, Franţa

Este cel mai înalt pod mobil din Europa, se află la Bordeaux şi a fost dat în folosinţă în primăvara acestui 2013, pe 18 martie. Construcţia are o lungime de 575 de metri şi 77 de metri înălţime şi are ca scop fluidizarea circulaţiei între cartierele oraşului Bordeaux, situate de o parte şi de cealaltă a râului. Costurile construcţiei sale s-au ridicat la 156 de milioane de euro.

4. Podul Vizcaya, Spania

Uneşte cele două maluri ale fluviului Nervion, legând localităţile Portugalete şi Las Arenas. Se află la gura estuarului Ibaizabal şi are o vechime de 120 de ani, fiind construit între anii 1888 şi 1893. Se află la vest de oraşul Bilbao şi a fost proiectat de arhitectul basc Alberto Palacio, unul dintre discipolii lui Gustave Eiffel. Acesta a fost primul pod din lume care a servit atât la transportul de oameni, cât şi de maşini şi a servit drept model pentru multe poduri din Europa, Africa şi America. Podul este încă în funcţiune. Gondola sa poate transporta şase maşini şi câteva zeci de pasageri şi parcurge cei 164 de metri într-un minut şi jumătate. Ea operează la fiecare opt minute pe timpul zilei şi o dată pe oră noaptea.

5. Puente de la Mujer, Argentina

„Podul Femeii” a fost proiectat de arhitectul Santiago Calatrava, are o lungime de 170 de metri şi o lăţime de 6,2 metri. Podul a fost inaugurat pe 20 decembrie 2001, când Argentina era în plină criză financiară. La mijlocul său se află un pilon rotativ, care permite deschiderea podului pentru trecerea navelor în mai puţin de două minute. Costurile acestei construcţii au fost de aproximativ 6 milioane de dolari.

6. Scale Lane Bridge, Marea Britanie

Traversează râul Hull şi este primul pod din lume care se roteşte pentru a permite traficul fluvial în timp ce pietonii se află încă pe el. Pasarela are un diametru de aproximativ 16 metri, iar închiderea sau deschiderea completă a podului are loc în aproximativ două minute. Podul a fost deschis oficial în iunie 2013.

7. Podul Hörn, Germania

Se află în oraşul Kiel şi este compus din trei segmente lungi de câte 25,5 metri, care la nevoie se pliază în forma literei N. Podul a fost construit în anul 1997 şi a costat 16 milioane de mărci germane. Mulţi dintre locuitorii oraşului au fost sceptici cu privire la design, mai ales că au fost semnalate numeroase defecţiuni la sistemul de funcţionare, fapt care i-a atras şi porecla Klappt-Nix-Brücke (podul care nu se pliază). Podul Hörn este totuşi acceptat ca o capodoperă tehnică şi a devenit o atracţie turistică.

8. Podul Foryd Harbour, Marea Britanie

Se află pe coasta de nord-est a Ţării Galilor, în oraşul staţiune Rhyl. Se ridică în jurul unui catarg de oţel înalt de 50 de metri.

9. Podurile Submersibile din Canalul Corint, Grecia

Canalul Corint separă Peninsula Peloponez de Grecia continentală. Construit între 1881 şi 1893, Canalul a fost considerat o mare realizare tehnică a acelor vremuri, scutind navele de o călătorie de 700 km în jurul Peloponezului. Totuşi, el este prea îngust pentru cargourile moderne, permiţând trecerea navelor cu o lăţime maximă de 16,5 metri. Astfel, Canalul este străbătut mai ales de nave turistice, în jur de aproximativ 11.000 pe an. În 1988 au fost construite peste Canal două poduri submersibile, care se scufundă în apă până la o adâncime de 8 metri, permiţând trecerea navelor.

10. Podul feroviar El Ferdan, Egipt

Se află în nord-estul Egiptului, în apropiere de oraşul Ismailia şi traversează Canalul Suez. Are o lungime de 340 de metri, fiind cel mai lung pod mobil din lume. O jumătate de oră este necesară pentru deschiderea sa completă. Spre deosebire de celelalte poduri mobile el rămâne deschis traficului fluvial, fiind închis pentru trecerea trenurilor. Podul a fost proiectat de un consorţiu de companii belgiene, germane şi egiptene, construcţia sa a fost finalizată în 2001, iar costurile s-au ridicat la aproximativ 80 de milioane de dolari. Podul a fost deschis oficial pe 14 noiembrie 2001.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face bani frumoși: „O duce cel mai bine”
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Incendiu de amploare în județul Vâlcea: focul s-a extins pe zece hectare la Câineni
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android