„Sunt membru ALDE şi doresc să rămân membru al ALDE. De peste 15 ani am fost alături de domnul Tăriceanu şi am contribuit şi eu împreună cu dânsul la crearea acestui proiect politic care se numeşte ALDE. Am stat alături de dânsul şi momentele foarte dificile, dau un singur exemplu: excluderea din PNL de către domnul Crin Antonescu, dar eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat”, a afirmat Teodor Meleşcanu, joi seară, la Antena 3, conform News.ro.
El a precizat că, la alegerile din 2016, organizaţia judeţeană ALDE din Prahova, cu capete de listă Graţiela Gavrilescu vice-prim-ministru şi el la Senat, a obţinut cel mai mare scor la nivelul României pentru ALDE
„Am convingerea că România are nevoie de stabilitate şi continuitate pentru a atrage investitori străini şi pentru a creşte nivelul de trai al populaţiei, de aceea doresc salvarea colaborării dintre ALDE şi PSD pentru binele ALDE, dar şi al României în ansamblul său”, a spus Meleşcanu.
Întrebat cum va mai putea salva proiectul ALDE-PSD dacă va fi exclus din ALDE, Meleşcanu a afirmat: „Din punctul meu de vedere, sigur că am fost relativ surprins neplăcut de propunerile care au fost făcute de a sancţiona prin excludere pe acei parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament”.
„Noi suntem aleşii poporului parlamentari, avem mandat reprezentativ, nu mandat imperativ şi cine nu înţelege acest lucru neagă parlamentarismul şi esenţa democraţia din punctul meu de vedere. Eu am crezut că funcţiile se obţin în Parlament prin alegere pentru că până la urmă nu suntem iobagi pe moşia nimănui. Orgoliul personal nu are ce căuta în conduita unui politician integru. Obiectivul oricărui politician responsabil este să facă cât mai mult bine pentru cât mai mulţi oameni. Sigur, nu poţi satisface pe toată lumea, dar acesta ar trebui să fie obiectivul”, a continuat Meleşcanu.
,
Întrebat, de asemenea, dacă este posibil ca vreun membru ALDE să rămână în Guvern, el a spus că, deocamdată, există un ministru care a fost ALDE, Ramona Mănescu, care şi-a sumat continuitatea în domeniul politicii externe şi a demisionat din ALDE.
„Lucrul esenţial este că avem nevoie într-adevăr de o colaborare, aşa cum am spus, între ALDE şi PSD, pentru binele ALDE în primul rând şi pentru binele României, în general. Se pot găsi soluţii, inclusiv de sprijin, e nevoie de consultări. Dacă noi am fost oameni care am bătut palma pentru un program de guvernare şi a mers la bine şi la rău, cu lucruri bune, cu lucruri mai puţin bune, este evident că până la urmă va trebui să găsim o soluţie pentru ca această continuare a politicii să existe şi pe viitor. Ea nu trebuie neapărat să fie sub forma unei reîntoarceri la guvernare, dar poate să fie sub multe alte forme prin care să sprijinim un program la care am participat şi noi şi nu putem să ne dezicem de el acum, l-am acceptat, a fost pentru noi, un program care, aşa cum am spus, a avut şi lucruri bune şi părţi mai puţin bune, dar obiectivul este ca într-adevăr să asigurăm şi la nivelul nostru stabilitatea şi continuitatea funcţionării Guvernului”, a mai spus Meleşcanu.