Întrebat de jurnalişti cine este vinovat de situaţia de la votul din străinătate şi dacă îşi asumă răspunderea, Meleşcanu a răspuns că nu este nimeni vinovat şi că îşi asumă răspunderea „pentru că faptul că s-a votat de trei ori şi jumătate decât în turul întâi”.
De asemenea, întrebat dacă îşi dă demisia dacă până la ora 21.00 nu votează toţi românii aflaţi la secţiile de votare din străinătate, şeful diplomaţiei a răspuns: „De ce, că am făcut să voteze mult mai mulţi decât în turul întâi?”.
Solicitat să transmită un mesaj românilor care stau la cozi aşteptând să-şi exercite dreptul la vot în afara graniţelor, Teodor Meleşcanu a spus că primul lucru pe care îl va face va fi modificarea legislaţiei în domeniu. „Mesajul meu este că am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale care, într-adevăr, nu mai răspund situaţiei actuale. Sunt extrem de mulţi români (…) există o imposibilitate practică de a estima numărul de români„, a adăugat şeful diplomaţiei române.
Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a propus Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de vot, dar această instituţie a respins propunerea. „Am vorbit cu cine trebuie, respectiv am trimis propunerea la BEC, care a respins această propunere”, a spus ministrul.
Citeşte şi Muhuleţ: BEC nu a primit nicio propunere de la MAE privind prelungirea programului de vot
Ministrul Afacerilor Externe a afirmat, duminică, că în străinătate la ora 13,00 prezenţa la vot a fost de trei ori şi jumătate până la de cinci ori mai mare faţă de primul tur de scrutin, la aceeaşi oră. „De data aceasta, în turul doi la ora 13,00 la toate secţiile de vot cu probleme din străinătate s-a votat de trei ori şi jumătate mai mult decât în turul întâi, ceea ce dovedeşte că măsurile pe care le-am propus, de fluidizare a votului, au dat rezultate. (…) În Spania până la ora 13,00 votaseră 25.000 de oameni, în Italia – 30.000 de oameni, în Republica Moldova – 15.000 de oameni, în Marea Britanie – 5.893, în Franţa – 5.665, Germania – 5.625, Austria – 3.106 şi Belgia – 4.213. Creşterile au fost între trei şi jumătate şi cinci ori mai mulţi decât în turul întâi”, a spus Meleşcanu.
El a adăugat că sunt încă oameni la cozi în străinătate şi că se fac toate eforturile ca toţi cetăţenii să poată vota. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, după ce a votat, că este „indecent” să votezi în străinătate, în condiţiile în care o poţi face în România, precizând, în context, că Elena Udrea a anunţat că votează la Londra, iar Monica Macovei la Paris. „Am văzut declaraţii şi am văzut multă lume care s-a dus în excursie să voteze. (…) Doamna Udrea a anunţat că se duce la Paris să voteze, doamna Macovei că se duce la Londra. (…) E de bun simţ când ai alegeri şi poţi să votezi acasă şi eşti în România, să votezi în România. Şi eu am făcut acest lucru. Nu m-am referit la nicio persoană, la toţi cei care au făcut acest lucru„, a spus Meleşcanu.