Meleşcanu îi răspunde lui Antonescu: SIE nu este agenţie de PR. Noi facem spionaj

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, îi răspunde liderului PNL, Crin Antonescu, care acuza SIE, în luna august, în timpul interimatulul său de la Cotroceni, că este responsabil pentru distrugerea organizată a imaginii ţării. Meleşcanu a spus că SIE nu e agenţie de PR pentru a se ocupa de construirea imaginii României în străinătate şi că este un serviciu de spionaj care are ca obiectiv culegerea de informaţii.
Romania TV
21 oct. 2012, 08:12
Meleşcanu îi răspunde lui Antonescu: SIE nu este agenţie de PR. Noi facem spionaj

Şeful SIE consideră că momentul care a declanşat în vară evoluţia negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia privind OUG care tăia din atribuţiile CCR, arătând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate, scrie Mediafax.

O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri – nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate – principiul separaţiei puterilor, a echilibrului între puteri”, a spus Meleşcanu, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV.

Răspunzând la o întrebare privind unele declaraţii făcute în august de către fostul preşedinte interimar, Meleşcanu a arătat că SIE este un serviciu al cărui obiectiv este culegerea de informaţii.

„Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcţiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu naţional care acţionează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român şi sprijinirea priorităţilor României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici”, a spus Meleşcanu.

El a amintit că, în urma unor declaraţii sau speculaţii care s-au făcut în vară, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE deschiderea unei anchete, exprimând „disponibilitatea totală de a răspunde la orice întrebări”.

„Deocamdată nu s-a ajuns, probabil săptămâna viitoare vom avea o şedinţă a Comisiei de control al SIE”, a precizat el.

„Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informaţii, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligaţia noastră ca serviciu este să furnizăm informaţii pe care le-am verificat”, a mai spus el.

Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă preşedintelui interimar informaţii neplăcute, Meleşcanu a răspuns că „au fost foarte multe informaţii neplăcute, inclusiv cele legate de imagine”.  „Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puţin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relaţii publice, noi facem spionaj, obţinem informaţii, îi informăm pe decidenţi. Din momentul în care decidenţii politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operaţie, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat„, a continuat el.

Solicitat să precizeze în ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Meleşcanu a răspuns: „O analiză care să ne permită nouă să vedem care sunt principalele cauze”.

Ori principala cauză pentru care eu cred că nu ni s-a solicitat niciodată e relativ simplă: imaginea se construieşte profesional de către firmele care se ocupă de PR, dar imaginea porneşte de la o realitate. Problema noastră principală a fost că în acea perioadă erau bătălii politice foarte ascuţite în România, care ajung instantaneu – asta nu se înţelege, noi nu mai trăim într-o lume în care România este izolată, trăim într-o lume în care declaraţiile care se fac la Bucureşti dimineaţa ajung în aceeaşi dimineaţă pe mesele tututor decidenţilor din alte zone, trebuie să ţinem seama de faptul că există câteva mii de funcţionari români la nivelul UE, în alte structuri internaţionale, care informează şefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informaţii, nu la informaţii pe care le transmitem noi sau alţii”, a susţinut el.

„Pentru mine, cel mai ingrat este ca, pe o parte, să cer tuturor oamenilor care lucrează în instituţie să respecte principiul neimplicării politice, să nu se implice în niciun fel în bătăliiile politice din ţară, nu numai direct, dar nici măcar prin exprimarea de opinii personale şi, pe de altă parte, să văd că se reproşează Serviciului implicarea politică şi oamenii pe bună dreptate mă întreabă: domnule director, dvs. ne spuneţi să nu ne implicăm în niciun fel, noi respectăm asta, dar pe de altă parte toată lumea vine la un moment dat sau altul, când are nevoie de o anumită temă, vine şi ne reproşează acest lucru. Şi tocmai de aceea am şi solicitat o anchetă, tocmai pentru ca oamenii să fie foarte clar şi încrezători că orice bănuială care ar putea plana asupra Serviciului va fi rezolvată într-un cadru instituţional, care este cadrul parlamentar”, a mai spus el.

Meleşcanu a mai spus că SIE, ca serviciu, lucrează „cu instituţii, nu cu oameni”. „Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic„, a mai spus el.

El a precizat că fostul preşedinte interimar l-a chemat o singură dată la Cotroceni, „într-o discuţie foarte generală”, în care a explicat competenţele Serviciului.

Meleşcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcţie, nici măcar la telefon.

În luna august, preşedintele interimar Crin Antonescu ataca Serviciul de Informaţii Externe (SIE), spunând că trebuie să înţelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată.
„Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) – trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara”, a spus Antonescu.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Președintele Africii de Sud a discutat cu Elon Musk după acuzații de rasism anti-alb
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol