„Pot să vă asigur că pe problemele de Uniune Europeană există o solidaritate foarte mare şi o unitate de idei şi de păreri care sunt promovate de toate structurile puterii politice din România. Din acest punct de vedere, pentru mine cel puţin, nu există nici cea mai mică preocupare faţă de modul în care ne vom desfăşura Preşedinţia (Consiliului Uniunii Europene – n.r.). Ne vom desfăşura această Preşedinţie sub auspiciile ideii unei Europe mai unite, mai integrate, coezive şi inclusive. Pentru promovarea Preşedinţiei, în luna noiembrie, Parlamentul României va adopta principalele obiective politice, care vor deveni obiective politice pentru întreaga societate românească”, a spus Meleşcanu într-o conferinţă comună cu omologul său german, Heiko Maas.
La rândul său, oficialul german s-a declarat convins că Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va fi una eficientă.
„Răspunsul meu este convingător, este unul afirmativ. (…) Pentru că ne aflăm într-un format trilateral în cadrul Preşedinţiei şi Guvernul român va beneficia de sprijinul nostru în cadrul acestui subiect. Şi referitor la problema migraţiei, am observat că României i-a revenit în trecutul apropiat un rol pozitiv, atunci când a fost vorba de refugiaţi, spre deosebire de alte ţări europene, şi, de aceea, suntem convinşi că acest interval de 18 luni de care dorim să beneficiem cu toţii poate deveni o Preşedinţie de succes, trilaterală. Provocările sunt într-adevăr enorme: Brexitul, cadrul financiar multianual şi subiecte legate de migraţie, de aceea este important ca cei cărora le revine Preşedinţia în această perioadă să îşi coreleze poziţiile”, a spus Mass.