Meleşcanu: România, la şefia Consiliului UE, va continua promovarea regiunii Mării Negre şi a Dunării

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a declarat luni, la finalul reuniunii miniştrilor de Externe a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, că în timpul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor, ţara noastră va continua iniţiativa Bulgariei de a promova regiunea Mării Negre şi a Dunării.
Romania TV
12 mart. 2018, 18:44
Meleşcanu: România, la şefia Consiliului UE, va continua promovarea regiunii Mării Negre şi a Dunării

„Discuţiile s-au concentrat pe câteva teme relevante pentru noi, Balcanii de Vest şi Vecinătatea estică, şi vom continua la prânz cu discuţii asupra regiunii Mării Negre, Dunării şi Orientului Mijlociu. Întrunirea noastră a fost o oportunitate pentru a reconfirma voinţa comună a celor trei ţări privind dinamizarea dialogului politic în acest format trilateral şi de asumare a angajamentului faţă de consolidarea proiectului european”, a declarat ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu într-o conferinţă de presă comună cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Kotzias.

Meleşcanu a subliniat faptul că atât ţara noastră, cât şi Bulgaria şi Grecia, susţin o politică solidă a Uniunii Europene. De asemenea, a mai spus ministrul de Externe, România va continua, în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului viitor, iniţiativa Bulgariei de promovare a regiunii Mării Negre şi Dunării.

„Doresc să salut intenţia preşedinţiei bulgare de a promova această regiune la nivelul Uniunii Europene în cursul acestui semestru, în care ocupă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi noi ne propunem să continuăm această iniţiativă în timpul preşedinţiei noastre. Ne vom concentra şi pe problema legăturii dintre Dunăre şi Marea Neagră, ideea fundamentală fiind sprijinirea unei macrostrategii regionale dunărene care să fie finanţată de Uniunea Europeană”, a mai spus Meleşcanu, notează News.ro. 

La rândul său, ministrul de Externe bulgar, Ekaterina Zaharieva, a spus că Bulgaria, în cadrul mandatului său de preşedinte al Consiliului UE, se bazează în special pe turism şi cultură.

„Am discutat la nivel european dacă trebuie să existe finanţare specială pentru strategiile regionale, aşa cum este strategia Dunării, şi dacă lipsa acestor finanţări speciale destinate nu duce la o dezvoltare mai lentă. În timpul preşedinţiei noastre, dar mai ales în timpul preşedinţiei române, având în vedere cadrul financiar viitor, cred că este bine să înceapă din nou să fie discutată această problematică”, a declarat Zaharieva.

Ministrul bulgar a vorbit şi despre accesul Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, afirmând că cele două ţări trebuie să devină membre ale Schengen.

„Este important pentru securitate, nu doar pentru Bulgaria şi România, dar şi pentru alte state membre ale Uniunii Europene”, a spus Ekaterina Zaharieva.

De asemenea, ministrul de Externe grec, Nikos Kotzias, şi-a exprimat susţinerea pentru integrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen, spunând că, în acest fel, „o să ne simţim mai sigur şi mai bine în Europa”.

„Doresc să îmi exprim sprijinul faţă de România şi de Bulgaria pentru integrarea în zona Schengen şi o să ne simţim mult mai sigur şi mai bine în Europa dacă o să fie alături de noi în zona Schengen. Astăzi, când discutăm despre extinderea Uniunii Europene, ar trebui să ne gândim şi la modul cum se poate adânci această integrare europeană”, a spus ministrul grec.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Alimentul delicios care te scapă de colesterolul mărit. Se consumă o linguriță, în fiecare zi, iar beneficiile sunt uimitoare
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vremea se schimbă într-un mod neașteptat. Pregătiți-vă pentru următoarele zile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Tanczos Barna: România nu poate dezvolta doar Bucureștiul
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România