O mulțime de șoferi ascultă muzică atunci când sunt la volan. Pe mulți îi ajută să se relaxeze, le dă o stare bună și le dă impresia că timpul trece mai repede. În plus, pentru mulți condusul devine mai plăcut atunci când ascultă muzică. Totuși, există melodii potrivite pentru această activitate și altele care sunt complet interzise.
Da, ați auzit bine. Unele melodii pot reprezenta un adevărat pericol pentru șoferi. Specialiștii spun că te-ar putea relaxa mult prea tare și în acest fel ți-ar încetini viteza de reacție în cazul unui pericol apărut pe drum. Spre exemplu, piesa ”Weightless” de la trupa Marconi Union nu e deloc potrivită pentru cei care conduc. E prea relaxantă și nu te mai lasă să te concentrezi cum trebuie.
Melodia pe care nu ai voie să o asculți sub nicio formă la volan. E o piesă care durează opt minute și a fost dezvoltată în colaborare cu terapeuți de sunet. Armoniile, ritmul și basul sunt aranjate pentru a reduce ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul cortizolului, hormonul stresului. Respirația și activitatea creierului sunt, de asemenea, încetinite la ascultare. Studiul a fost realizat de Radox Spa.
La studiu au participat 20 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 61 de ani, și care au trebuit să finalizeze un puzzle sub presiunea timpului în timp ce ascultau muzică. Ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația erau monitorizate, iar piesa a obținut un scor de relaxare de 73 la sută, ceea ce este cu 11 la sută mai multă relaxare decât toate celelalte piese muzicale relaxante. A bătut muzica lui Enya, Coldplay, Moby, All Saints și chiar Mozart.
Mai mult, acest cântec a ajutat la reducerea nivelului de anxietate cu 65%, iar pe mulți participanți la studiu chiar i-a adormit. Pe măsură ce asculți această melodie, ritmul cardiac se adaptează automat la ritmul de 60 de bătăi pe minut.
”Rezultatele arată în mod clar că piesa a produs cea mai mare relaxare – mai mult decât orice altă muzică testată. Nu conduceți în timp ce ascultați această melodie pentru că ar putea fi periculos”, spune Dr. David Lewis-Hodgson, cel care a efectuat cercetarea.