Membră a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată pentru corupţie

Membra Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova şi asistenta de la Spitalul Judeţean Prahova, reţinute pentru fapte de corupţie în acelaşi dosar în care a fost arestată şi Viorica Oniga, fosta preşedintă a Comisiei, pentru luare de mită, au fost arestate, vineri, de Tribunalul Prahova.
Romania TV
19 iul. 2013, 17:12
Membră a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată pentru corupţie

Magistraţii de la Tribunalul Prahova au emis, vineri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele Ioanei Borcan, membru în Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, şi al Georgetei Nicoleta Irimia, asistent la spitalul de urgenţă din Prahova, au declarat reprezentanţi ai instanţei.

Cele două au fost reţinute de către procurorii anticorupţie în acelaşi dosar în care este cercetată şi a fost arestată preventiv în luna mai fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova Viorica Oniga.

Ioana Borcan este acuzată de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată.

Georgeta Nicoleta Irimia este acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit, prin intermediar, suma totală de 13.200 de lei, în mai multe tranşe, „pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu, să dispună încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de handicap pentru un număr de 21 de persoane”.

Anchetatorii mai susţin că, în perioada 2009-2012, Borcan a contribuit la eliberarea, în mod ilegal, a 49 de certificate de încadrare în grad de handicap.

„Toate aceste persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, astfel că au obţinut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale”, au precizat procurorii anticorupţie.

Procurorii o acuză pe asistenta medicală Georgiana Nicoleta Irimia că, în perioada 2009-2012, a primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 21.000 de lei, „lăsând să se creadă că, în mod direct sau prin intermediar, are influenţă asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi îi poate determina să stabilească un grad de handicap şi să elibereze certificate medicale pentru aceste persoane”.

Pentru ca persoanele de la care a primit banii să obţină pe nedrept certificate medicale de încadrare în handicap, Irimia ar fi transmis către membrii comisiei actele necesare şi sumele de bani şi a redactat personal, în fals, referate şi scrisori medicale, potrivit procurorilor.

„Beneficiarii acestor certificate medicale au încasat în mod ilegal suma totală de 253.000 de lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale”, a precizat DNA.

În acelaşi dosar, Viorica Oniga, fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost arestată preventiv în 28 mai, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, între care inculpaţii Sorin Octavian Gabor şi Georgeta Neacşu, ambii arestaţi preventiv în cauză, bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei. În schimbul banilor, Oniga a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege

Cele 68 de persoane au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, susţin procurorii.

Consiliul Judeţean Prahova a revocat-o pe Oniga din funcţia de preşedinte al comisiei pe care a condus-o din anul 2005, locul său fiind luat de un medic care în ultimii zece ani a lucrat într-un centru pentru persoane cu handicap aflat în subordinea DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.

Viorica Oniga a fost condamnată, pe 14 iunie, la opt luni de închisoare cu suspendare într-un alt dosar în care a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât