Membrii CSM s-au întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând modificarea codurilor penale

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întâlnit joi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală, anunţă CSM.
Iulian Tudor
13 sept. 2018, 16:00
Membrii CSM s-au întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând modificarea codurilor penale

„În data de 13 septembrie 2018, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere, la sediul Consiliului, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, compusă din: Alexander Baramidze (Georgia), Martin Kuijer (Olanda), Guido Neppi Modona (Italia), Marc Touillier (Franţa) – experţi; Thomas Markert, Artemiza Chisca (de la Secretariatul Comisiei). Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat de presă.

O delegaţie a Comisie de la Veneţia se află în România joi şi vineri, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. 

 

Joi, membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei declara că au avut loc discuţii despre proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, fiind multe întrebări pe aceste teme. El a menţionat că a explicat câteva dintre soluţiile adoptate şi a spus că, în 16-17 octombrie, va participa, ca membru titular, la sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, Administraţia prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale.

”Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, în cadrul discuţiilor, principalele probleme ridicate de noua formă a legislaţiei penale, aşa cum a fost votată de către Parlament. În acest context, Preşedintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că este inacceptabilă distrugerea coerenţei legislative”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Conform sursei citate, preşedintele a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani şi a evidenţiat că implicarea şi sprijinul experţilor Comisiei de la Veneţia au rolul de a ajuta România să aibă o legislaţie performantă şi modernă.

Cu prilejul acestei întâlniri, membrii delegaţiei au menţionat că opinia Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală urmează a fi adoptată în cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018, 

La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

viewscnt

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei