Patru dintre cei 30 deținuți arestați preventiv au fost eliberați, printre care Mohamed Ben Ajiba, un imam care oficia în districtul bruxellez Anderlecht și împotriva căruia au fost ceruți 15 ani de închisoare. Procesul, care s-a desfășurat în februarie, a vizat plecările jihadiștilor din Belgia în perioada 2012-2014. Deținuților aflați în arest preventiv li s-a reproșat participarea, în grade diverse, la activitățile unui grup terorist.
Cei 26 de condamnați au primit pedepse mergând de la opt luni la șapte ani de închisoare, dintre care unele au fost cu suspendare, a anunțat agenția de presă Belga. Zece dintre ei nu au fost prezenți la proces, inclusiv Najim Laachraoui, condamnat în contumacie la cinci de închisoare. Parchetul federal belgian a cerut și în acest caz 15 ani.
Plecat în Siria la începutul lui 2013 pentru a se ralia grupării Stat Islamic (SI), Najim Laachraoui — bruxellez de origine marocană — este suspectat ca a fost artificierul atentatelor de la Paris (din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți). El este unul dintre cei doi bărbați care și-au detonat centurile cu explozibili pe aeroportul din Bruxelles, în 22 martie. Atentatele din capitala belgiană s-au soldat cu 32 de morți, dintre care 16 la aeroport și 16 în stația de metrou Maelbeek.
Citeşte şi SUA: În Siria sunt aproximativ 12.000 de jihadişti străini din 50 de ţări, inclusiv 100 de americani
La deschiderea procesului, în 15 februarie, principalul protagonist al dosarului, Khalid Zerkani, considerat de justiție primul recrutor de jihadiști în Belgia, a obținut judecarea separată a cazului său. Aflat în prezent în detenție, el urmează să compară în fața instanței la 18 mai.
Zerkani a obținut să fie judecat separat deoarece el era implicat într-un dosar similar judecat în același moment de Curtea de Apel din capitala belgiană. Aceasta l-a condamnat în 14 aprilie la 15 ani de închisoare, pedeapsa maximă, imputându-i rolul de lider al grupării teroriste care a trimis numeroși tineri în Siria.
În sentința dată marți, tribunalul corecțional a subliniat că acești condamnați erau ‘fragili și fanatizați, gata de orice ca să se vorbească despre ei’ și că prin aceasta ei reprezentau un pericol pentru societate.
La rândul său, Sebastien Courtoy, avocatul a șase deținuți aflați în arest preventiv, dintre care doi au fost eliberați, a salutat ‘curajul nemaiauzit’ al tribunalului în contextul post-atentate.