Membru CSM: Declaraţia lui Tăriceanu la adresa justiţiei este foarte gravă

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, consideră că declarația recentă a lui Călin Popescu-Tăriceanu la adresa justiției "este foarte gravă, pentru că a făcut-o din perspectiva forului legislativ, de la cel mai avizat membru al său - președintele Senatului".
Iulian Tudor
11 sept. 2015, 09:45
Membru CSM: Declaraţia lui Tăriceanu la adresa justiţiei este foarte gravă

Interpretând-o, înțeleg că judecătorii, prin faptul că admit cereri de arestare preventivă înaintate de Ministerul Public, ar săvârși un atentat constituțional la adresa altor puteri în stat și că s-ar aduce chiar atingere stabilității democrației țării. Spun judecătorii, pentru că ar trebui să fie clar că nu procurorii decid în cauzele penale, ei sunt cei care propun„, a judecătorul Horațius Dumbravă pe Facebook.

El precizează că soluțiile pe care le are la îndemână judecătorul sunt de admitere sau respingere a solicitării, iar denunțul se coroborează cu alte probe pentru a forma convingerea judecătorului că propunerea procurorului este corectă.

Mi-e clar că domnul Tăriceanu crede că justiția e abuzivă, în special acum, când sunt arestați foarte mulți politicieni. Vă asigur că emoția politică sau așa zisa ‘instabilitate’ gravă între puterile statului, adusă de denunțători cu mâna magistraților, este străină judecătorilor atunci când analizează propunerile sau cererile procurorilor. De altfel, eu, ca cetățean, tocmai pentru cele afirmate mai sus, fac un apel ca toți cei care constată o faptă de natură penală să o denunțe și să-și asume responsabil acest gest cetățenesc. Doar așa putem curăța societatea românească de flagelul corupției„, a mai scris Dumbravă.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susținea, pe 7 septembrie, că ar putea exista anumite „nepotriviri” în acțiunile DNA referitoare la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și invita partidele politice parlamentare să adopte de urgență un program legislativ menit să rezolve „gravele probleme din Justiție”.

În opinia sa, partidele politice au obligația să soluționeze urgent problemele Justiției pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora și pentru stabilitatea democratică a țării, fiindcă este „inadmisibil” ca sistemul democratic parlamentar să fie înlocuit de „unele instituții de forță ale statului”.

De asemenea, președintele Senatului arăta că lupta anticorupție trebuie continuată, însă „nu e admisibil ca stabilitatea în funcții înalte și reputația politicienilor să atârne de declarațiile vreunui denunțător aflat, eventual, în penitenciar și care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă”.

Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile și abuzurile unor magistrați și interferența neavenită în actul de Justiție a unor instituții din afara autorității judecătorești. Cazul Rarinca și nenumăratele procese pierdute de statul român la CEDO stau mărturie în acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici și alții sunt timorați. Politicienii care se bucură atunci când un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui să se gândească la faptul că abuzurile unor magistrați s-ar putea repeta și în cazul aliaților politici. În aceste condiții, invit toate partidele parlamentare să ne așezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgență pentru soluționarea gravelor probleme din Justiție„, mai spunea Tăriceanu.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari