Merele — și fructele în general — pot avea aceleași efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară ca unele medicamente specifice, cum sunt statinele, și, în același timp, nu au efecte adverse, subliniază cercetătorii de la Universitatea Oxford în studiul publicat în British Medical Journal, potrivit Agerpres.
Potrivit concluziilor acestora — care se bazează pe simulări, nu pe cercetări științifice directe — dacă adulții de toate vârstele ar consuma o porție în plus de fructe și legume pe zi, ar putea fi evitate chiar 11.000 de decese din cauze cardiovasculare în fiecare an. Dar zicala „un măr pe zi ține doctorul departe” este valabilă în special pentru cei peste 50 de ani, care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare.
În prezent, peste două treimi din adulți nu consumă cele cinci porții recomandate de fructe și legume pe zi, după cum arată sondajele realizate în Marea Britanie. Totuși, nouă din zece adulți britanici mănâncă cel puțin o porție de fructe sau legume pe zi, notează doctorul Adam Briggs și colegilor săi de la Grupul de cercetare pentru promovarea sănătății al Fundației inimii de pe lângă Universitatea Oxford.
Cercetătorii au analizat, comparativ, efectul pe care îl au asupra incidenței atacurilor de cord și cerebrale prescrierea unei statine pe zi — care are rolul de a scădea colesterolul — și respectiv consumul unui măr de zi, de către persoane peste 50 de ani. S-a stabilit că, dacă cel puțin șapte din zece persoane ar da curs acestei recomandări, în timp ce statinele pot salva 9.400 de vieți, merele ar putea salva la rândul lor 8500 de vieți pe an.
Doctorul Peter Coleman, de la Asociația britanică a atacurilor de cord, a insistat la rândul său că toată lumea ar avea de câștigat de pe urma unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume proaspete.