Memorandumul privind problemele din justiţie, discutat de UNJR cu experţii Comisiei Europene

Experţii Comisiei Europene prezenţi la Bucureşti în perioada 12-16 septembrie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), s-au întâlnit, joi, cu reprezentanţii UNJR, care le-au prezentat Memorandumul privind justiţia, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi sunt solicitate diverse măsuri pentru eficientizarea justiţiei. Tot joi, experţii CE au avut discuţii şi cu reprezentanţi ai instanţei supreme.
Romania TV
15 sept. 2016, 15:10
Memorandumul privind problemele din justiţie, discutat de UNJR cu experţii Comisiei Europene

Potrivit Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Memorandumul privind justiţia a fost discutat, joi, de asociaţiile magistraţilor cu experţii Comisiei Europene care se află la Bucureşti în perioada 12 – 16 septembrie pentru raportul anual MCV.

Discuţiile, precizează UNJR, s-au axat în principal pe solicitările magistraţilor cuprinse în “Memorandumul privind justiţia”, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unor măsuri care să conducă la o “justiţie eficientă, modernă şi de calitate”.

Conform UNJR, experţii MCV au fost de acord că unele probleme ridicate de magistraţi în Memorandum sunt legitime, necesitând o dezbatere şi analiză temeinică.

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale au scos în evidenţă necesitatea publicării metodologiei raportului MCV, precum şi numele persoanelor, instituţiilor şi organizaţiilor care oferă opinii cu privire la sistemul de justiţie din România.

“Am constatat că opiniile unor persoane, atât din presă, cât şi din societatea civilă au ajuns să fie citate în MCV ca expertize cu privire la sistemul de justiţie din România, deşi aceste persoane nu au neapărat expertiză juridică”, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

Aceasta a afirmat că “evaluarea justiţiei din România nu poate fi făcută de persoane, instituţii sau organizaţii care rămân în anonimat, însă au implicaţii asupra acestui raport care are consecinţe inclusiv asupra relaţiei României cu partenerii externi”.

UNJR mai precizează că un raport scris privind problemele din justiţie va fi trimis Comisiei Europene de către asociaţiile profesionale ale magistraţilor, în perioada următoare.

Tot joi, experţii Comisiei Europene s-au întâlnit cu conducerea instanţei supreme, în discuţii fiind abordate teme precum cadrul legal şi jurisprudenţa privind incompatibilităţile şi conflictul administrativ de interese, coerenţa şi caracterul unitar al jurisprudenţei şi practicii judiciare după deciziile CCR, caracterul unitar al aplicării Codului de procedură penală, decizii recente interpretative şi relevante ale ICCJ, resurse, volum de activitate, spaţiu şi infrastructură, experienţa cu Codurile penale, precum şi referitoare la confiscarea produselor infracţiunii (confiscarea extinsă), managementul instanţei supreme şi cooperarea cu celelalte instituţii, anunţă ICCJ.   

Memorandumul privind justiţia, în care sunt expuse problemele din sistemul judiciar şi sunt solicitate diverse măsuri pentru eficientizarea justiţiei, a fost semnat, până miercuri, de 66 de instanţe şi 25 de parchete, potrivit Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Pe parcursul întâlnirii, arată oficialii ICCJ, reprezentanţii instanţei supreme au evidenţiat evoluţiile în aplicarea mecanismelor de unificare a jurisprudenţei – sesizarea instanţei supreme în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept şi recursul în interesul legii, precum şi progresele înregistrate la nivelul instanţei supreme în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'