De obicei, femeile se neaga in aceasta perioada, se resping, se abandoneaza pe sine. In realitate, insa, este perioada intelepciunii, a binecuvantarii.
Simptome menopauza
Datorita absentei definitive a hormonilor estrogeni, femeia poate prezenta o serie de tulburari somatice si psihice care pot genera anumite tulburari comportamentale. Acestea sunt
Amenoreea (absenta menstruatiilor)
Tulburari neurovegetative. Bufeurile. Se manifesta printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însotita de transpiratii abundente si roseata. Bufeurile se asociaza cu o senzatie de sufocare si produc o stare marcata de disconfort. La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putând provoca insomnii si astenie importanta, apoi apar si ziua mai ales dupa efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute si se pot întinde pe o perioada de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezinta un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii) si ovare.
Simptome generale polimorfe. Ameteli, cefalee, mialgii, artralgii.
Tulburari genito-sexuale. Carenta estrogenilor produce o uscaciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la o subtiere a peretilor vaginali si la o atrofie vulvara. Aceste modificari pot cauza disconfort si dureri la contactul sexual. Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Sânii sufera modificari atrofice.
Osteoporoza. Reprezinta o manifestare tardiva a menopauzei. Absenta estrogenilor determina o diminuare a matricei osoase, care se asociaza cu scaderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. Dupa menopauza se produce o pierdere accelerata a masei osoase care se agraveaza cu vârsta. Osteoporoza este favorizata de dieta saraca în calciu si proteine, de sedentarism, precum si de lipsa expunerii la lumina naturala. Consecintele cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile aparute în urma unor traumatisme de intensitate scazuta si fenomenele de tasare vertebrala.
Bolile cardiovasculare. Estrogenii scad nivelul colesterolului total si al trigliceridelor si cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joaca un rol protectiv fata de bolile coronariene, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale. La menopauzaa, scaderea nivelului de estrogeni poate determina cresterea tensiunii arteriale si fenomene de ateroscleroza (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt boala coronariana si infarctul de miocard.
Tulburari psihoafective. Manifestarile obisnuite ale menopauzei sunt: iritabilitatea, schimbarile bruste de dispozitie, oboseala, stari depresive, anxietatea, tulburari de memorie si de concentrarea, scaderea capacitatii de efort, insomnii, labilitate emotionala, modificari ale libidoului
Cresterea în greutate. În medie, greutate femeilor aflate la menopauza creste cu 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune cu predilectie pe abdomen si solduri. Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali si este favorizata de scaderea activitatii fizice si de o alimentatie dezechilibrata.
Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauza, putem enumera involutia si disparitia afectiunilor benigne ale sânilor si uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare dispar în timpul menopauzei.
Cum calmezi simptomele menopauzei
Menopauza nu e pentru nimeni floare la ureche, insa acele simptome suparatoare care iti cauzeaza atat disconfort si te transforma intr-o „bomba emotionala cu ceas” pot fi cu mult usurate daca urmezi 5 pasi simpli. Ia-ti adio de la bufeuri, toane, probleme de somn, piele deshidratata, uscaciune vaginala si colacei de grasime si redescopera-ti feminitatea si pofta de viata prin cateva schimbari minore – dar importante! – in stilul de viata.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.