Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare

La mulți oameni, nivelul de stres acut este asociat cu acțiuni personale, boli grave, traume, dezastre, etc. Din punct de vedere emoțional, tensiunea creată de reacțiile de adaptare ale organismului, cauzate de emoțiile negative, poate afecta sănătatea. Potrivit cercetătorilor, etapele reacției la stres includ un stadiu de anxietate, unul de rezistență și un stadiu de epuizare asupra glandelor suprarenale. În plus, apar și stări psihice declanșate de stres, cum ar fi: epuizarea emoțională progresivă, frustrarea și sindromul de oboseală cronică.
Alina Costache
10 oct. 2024, 12:33
Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare apar frecvent în ziua de azi, au ceva comun și anume: stresul, obiceiurile proaste, stilul de viață agitat și nesănătos, obezitatea, dar și alți factori de risc.

Stresul cronic poate declanșa inflamații în organism, iar asta crește riscul de afecțiuni grave, de bolile cardiovasculare și depresie. Un rol semnificativ în declanșarea unor boli cardiovasculare îl are hipertensiunea, prin activarea sistemului nervos simpatic. În condiții de stres fizic sau emoțional, glandele renale accelerează sinteza unor hormoni de stres, care duc la creșterea tensiunii arteriale. În prezent, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

 

Riscul de boli cardiovasculare crește în timpul menopauzei

Menopauza este un proces fiziologic natural experimentat de femeile mature, în care apar schimbări hormonale, în special scăderea nivelului de estrogen. Despre acest hormon, oamenii de știință au spus că are un rol protector pentru sistemul cardiovascular, iar scăderea lui la femei poate avea consecințe, printre care se numără: hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol, rigidizarea arterelor.

Pe fond de stres, corpul eliberează cortizol și adrenalină, care sunt hormonii ce cresc nivelul de glucoză în sânge și suprimă funcțiile imunitare; asta favorizează apariția inflamației în organism. La femeile mature, care se confruntă cu simptome de menopauză și alte afecțiuni cronice preexistente, stresul le poate agrava starea de sănătate.

S-a constatat faptul că riscul de diabet zaharat de tip 2 crește de 49 de ori din cauza stresului, iar riscul de boli cardiovasculare crește de 23 de ori. Răspunsul organismului la stres acut se manifestă sub forma eliberării unor hormoni de stres, numiți adrenalină si noradrenalină.

Impactul stresului include și creșterea producției de cortizol, de hormon adrenocorticotrop produs de hipofiză, dar și stimularea axei hipofizo-tiroidă-suprarenale. Toate acestea duc la creșterea poftei de mâncare, a consumului de dulciuri și grăsimi, la depunerea de grăsimi viscerale, la obezitate. Din cauza stresului intens și persistent, oamenii sunt predispuși la obezitate, hipertensiune arterială și hiperglicemie. Aceste probleme potențează riscul cardiometabolic pe fond de stres, dezvoltarea unor boli și apariția complicațiilor.

 

Stresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

tresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

Stresul persistent și cronic este un inamic de temut al sănătății. Menopauza este și ea un factor de stres biologic și de creștere a cortizolului, mai ales în cazuri în care simptomele sunt severe (nervozitate, bufeuri, insomnie). Cu cât nivelul de cortizol din sânge devine mai mare, cu atât mai mult apar inflamațiile, stările de oboseală și de lipsă de energie. Inflamațiile accelerează îmbătrânirea celulelor conjunctive și duc la degradarea țesuturilor.

Pentru a gestiona stresul și inflamația, se poate apela la o clinică cardiologie București, unde există medicii specializați în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiologice. Contactarea unui medic specialist pentru a se obține un diagnostic devine esențială pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării de sănătate.

Prevenirea bolilor cardiovasculare se face prin schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete echilibrate, realizarea de exerciții fizice zilnic, renunțarea la fumat, la alcool și aplicarea unui tratament în scopul de a sprijini menținerea echilibrului hormonal.

În ultimul timp, se folosește un termen de hipertensiune indusă de stres. Acesta se referă de fapt la o creștere tranzitorie a tensiunii arteriale din cauza unor factori psihosociali. În prezent, medicii acordă o atenție semnificativă tratamentului hipertensiunii indusă de stres și recomandă o serie de terapii fără medicamente, alături de schimbarea stilului de viață. De exemplu, odihna, tehnicile de respirație și de relaxare vizează reducerea încărcăturii emoționale și a influenței factorilor de stres cronici.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Închisoare pentru proprietarii care nu plătesc impozitul pe chirii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Moartea Papei Francisc, anunțată de un obiect simbolic? Coincidența stranie care i-a cutremurat pe credincioși
Cancan.ro
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare nume al scenei românești. A lăsat o mare moștenire. Rămâne veșnic în amintire
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Accidentul vascular cerebral(AVC) este a 3-a cauza a decesului: cele 7 semne care apar cu o luna inainte
MediaFlux
Simion scade în sondaje, iar turul doi se joacă la câteva procente
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”