Menţinerea şcolilor închise a dus la explozia cererii de bone în România. Salariile ajung la 1.000 de euro

Imediat după anunțul că unitățile de învătământ rămân practic închise până pe 15 septembrie, cererea de bone a explodat, iar părinții scot din buzunar aproape 1.000 euro pentru o dădacă.
Filip Stan
18 mai 2020, 09:09
Menţinerea şcolilor închise a dus la explozia cererii de bone în România. Salariile ajung la 1.000 de euro

Din informațiile celor care se ocupă de intermedierea cererii cu oferta arată că încă de la primele anunțuri ale autorităților legate de menținerea grădinițelor și școlilor închise, cererea de bone a crescut semnificativ, se arată într-un material realizat wall-street.ro.

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții agenției de bone, Super Bona, din București au declarat că există o cerere crescută a ultimelor două săptămâni, în ceea ce privește solicitările pentru bone. Cred că toată această criză a făcut să existe un echilibru în piață, ceea ce poate fi considerat un lucru bun. „Există o cerere crescută în ultimele două săptămâni. În altă ordine de idei, și oferta este foarte mare. Până acum, aveam foarte mulți clienți pe care nu îi puteam onora. Având în vedere că au existat multe disponibilizări în piață, foarte multe femei și-au pierdut locurile de muncă și se îndreaptă spre ceva rapid, unde ar putea lucra„, au declarat reprezentanții Super Bona.ro.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: „Elevii vor purta măşti în clasă şi or fi distanţaţi fizic”

Pe site-ul OLX, numărul persoanelor care au publicat un anunț de recrutare de bone s-a dublat în prima săptămâna a lunii mai. „Estimăm că numărul acestora va crește și mai mult pe parcursul acestei luni, pe fondul închiderii unităților de învățământ și a reîntoarcerii părinților la locurile de muncă„, a declarat Paul Neagoe, șeful OLX România, pentru wall-street.ro.

De altfel, categoria de „bone și menajere” este în topul celor mai puternice categorii pe OLX din punct de vedere al candidaților – anul trecut, bonele și menajerele au fost cele care și-au găsit cel mai rapid un loc de muncă (în doar 14 zile), fiecare ofertă de job atrăgând în medie 41 de candidaturi unice.

În perioada pandemiei, numărul candidaților unici s-a înjumătățit, însă vedem și aici o revenire puternică. În prima săptămâna din mai, numărul persoanelor care au aplicat zilnic pe OLX pentru joburi de bone s-a dublat, ajungând la 1000/zi, versus 1300/zi înainte de pandemie.

Cât câştigă o bonă

Când caută o bonă, părinții caută persone care vor să se implice în atribuții legate de îngrijirea și supravegherea permanentă a copiilor, cu responsabilități multiple: igienizarea camerei și a rufelor copiilor, planificarea meniului acestora, pregătirea pentru somn și desfășurarea unor activități pentru copii, în intervalul orar disponibil.

Astfel, potrivit datelor OLX, salariul unei bone este in medie de 2.000 lei pe lună, dar acesta poate ajunge și la 4.500 de lei pe lună pentru bonele interne sau cele care oferă și servicii de curățenie.

Având în vedere ritmul accelerat de creștere a categoriei în prima săptămâna a lunii mai, estimăm că volumul de anunțuri și candidate pentru bone ar putea crește cu până la 20% față de nivelul de dinainte de pandemie. Este o piață efervescentă, cu un volum foarte mare de oferte și candidați, iar nevoia de a asigura servicii de îngrijire a copiilor la domiciliu va crește, în contextul închiderii unităților școlare și a revenirii părinților la birou„, a adăugat Paul Neagoe, OLX România.

Citeşte şi Familiile pot primi un ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă

Pe lângă opțiunile din România, bonele au o mulțime de propuneri de angajare și în străinătate, în țări precum Marea Britanie, Austria, Germania. „Cei care vor să recruteze cer de la candidate să cunoască limba engleză sau germană, să prezinte cazierul și să aibă, desigur, toate celelalte calități de care este nevoie, în general pentru muncă alături de copii, cum ar fi: seriozitate, răbdare sau blândețe„, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

De altfel, datele eJobs arată că la nivel general a crescut numărul de joburi pentru străinătate, în condițiile in care emigranții s-au întors în țările lor de origine odată cu izbuncnirea pandemiei, iar acum, că se termină perioada de izolare, au din nou nevoie de forță de muncă importată.

Existența unei bone în evoluția unui copil poate reprezenta fie o oportunitate, fie o distanțare față de părinți. wall-street.ro a luat legătura cu Monica Bolocan, psiholog clinician, pentru a afla cum trebuie să procedeze un părinte în relația copilului său cu bona, pentru ca acesta să nu dezvolte diferite adversități.

Cum știi că ai ales bona potrivită

Psihologul Monica Bolocan spune că sunt foarte importanți doi factori pentru alegerea unei bone, după cum urmează: vârsta copilului (cu cât copilul este mai mic, cu atât adaptarea este mai ușoară), prezența simultană a altor persoane semnificative (de exemplu, mama stă acasă cu copilul și cu bona). „În cazul în care mama stă în continuare acasă, bona fiind doar un ajutor pentru aceasta, este de preferat ca mama să se ocupe de momentele importante ale rutinelor zilnice (masă, somn, baie, joacă), lăsând treburile casei în responsabilitatea bonei„, a explicat Monica Bolocan.

Pe de altă parte, Monica Bolocan a adăugat că „în cazul în care mama intenționează să își reia activitatea profesională, este bine ca aceasta să rămână alături de copil și bonă pentru cel puțin două-trei săptămâni pentru a monitoriza procesul de adaptare și a permite o tranziție către noul program. Astfel, mama ar trebui să transfere treptat activitățile de îngrijire ale copilului către bonă și să urmărească reacția emoțională a copilului față de aceasta„.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Orașul din România care a fost distrus intenționat, dintr-un motiv absurd. Peste 1000 de soldați au fost chemați să ajute la reconstruirea lui
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ţara în care limba română este cea mai profitabilă. Se oferă salarii de peste 83.000 de euro vorbitorilor
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Revoluție în medicină. Terapia miraculoasă care a uimit toată omenirea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc s-a înrăutățit: Vaticanul anunță prognostic rezervat
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară