Menţinerea şcolilor închise a dus la explozia cererii de bone în România. Salariile ajung la 1.000 de euro

Imediat după anunțul că unitățile de învătământ rămân practic închise până pe 15 septembrie, cererea de bone a explodat, iar părinții scot din buzunar aproape 1.000 euro pentru o dădacă.
Filip Stan
18 mai 2020, 09:09
Menţinerea şcolilor închise a dus la explozia cererii de bone în România. Salariile ajung la 1.000 de euro

Din informațiile celor care se ocupă de intermedierea cererii cu oferta arată că încă de la primele anunțuri ale autorităților legate de menținerea grădinițelor și școlilor închise, cererea de bone a crescut semnificativ, se arată într-un material realizat wall-street.ro.

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții agenției de bone, Super Bona, din București au declarat că există o cerere crescută a ultimelor două săptămâni, în ceea ce privește solicitările pentru bone. Cred că toată această criză a făcut să existe un echilibru în piață, ceea ce poate fi considerat un lucru bun. „Există o cerere crescută în ultimele două săptămâni. În altă ordine de idei, și oferta este foarte mare. Până acum, aveam foarte mulți clienți pe care nu îi puteam onora. Având în vedere că au existat multe disponibilizări în piață, foarte multe femei și-au pierdut locurile de muncă și se îndreaptă spre ceva rapid, unde ar putea lucra„, au declarat reprezentanții Super Bona.ro.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: „Elevii vor purta măşti în clasă şi or fi distanţaţi fizic”

Pe site-ul OLX, numărul persoanelor care au publicat un anunț de recrutare de bone s-a dublat în prima săptămâna a lunii mai. „Estimăm că numărul acestora va crește și mai mult pe parcursul acestei luni, pe fondul închiderii unităților de învățământ și a reîntoarcerii părinților la locurile de muncă„, a declarat Paul Neagoe, șeful OLX România, pentru wall-street.ro.

De altfel, categoria de „bone și menajere” este în topul celor mai puternice categorii pe OLX din punct de vedere al candidaților – anul trecut, bonele și menajerele au fost cele care și-au găsit cel mai rapid un loc de muncă (în doar 14 zile), fiecare ofertă de job atrăgând în medie 41 de candidaturi unice.

În perioada pandemiei, numărul candidaților unici s-a înjumătățit, însă vedem și aici o revenire puternică. În prima săptămâna din mai, numărul persoanelor care au aplicat zilnic pe OLX pentru joburi de bone s-a dublat, ajungând la 1000/zi, versus 1300/zi înainte de pandemie.

Cât câştigă o bonă

Când caută o bonă, părinții caută persone care vor să se implice în atribuții legate de îngrijirea și supravegherea permanentă a copiilor, cu responsabilități multiple: igienizarea camerei și a rufelor copiilor, planificarea meniului acestora, pregătirea pentru somn și desfășurarea unor activități pentru copii, în intervalul orar disponibil.

Astfel, potrivit datelor OLX, salariul unei bone este in medie de 2.000 lei pe lună, dar acesta poate ajunge și la 4.500 de lei pe lună pentru bonele interne sau cele care oferă și servicii de curățenie.

Având în vedere ritmul accelerat de creștere a categoriei în prima săptămâna a lunii mai, estimăm că volumul de anunțuri și candidate pentru bone ar putea crește cu până la 20% față de nivelul de dinainte de pandemie. Este o piață efervescentă, cu un volum foarte mare de oferte și candidați, iar nevoia de a asigura servicii de îngrijire a copiilor la domiciliu va crește, în contextul închiderii unităților școlare și a revenirii părinților la birou„, a adăugat Paul Neagoe, OLX România.

Citeşte şi Familiile pot primi un ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă

Pe lângă opțiunile din România, bonele au o mulțime de propuneri de angajare și în străinătate, în țări precum Marea Britanie, Austria, Germania. „Cei care vor să recruteze cer de la candidate să cunoască limba engleză sau germană, să prezinte cazierul și să aibă, desigur, toate celelalte calități de care este nevoie, în general pentru muncă alături de copii, cum ar fi: seriozitate, răbdare sau blândețe„, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

De altfel, datele eJobs arată că la nivel general a crescut numărul de joburi pentru străinătate, în condițiile in care emigranții s-au întors în țările lor de origine odată cu izbuncnirea pandemiei, iar acum, că se termină perioada de izolare, au din nou nevoie de forță de muncă importată.

Existența unei bone în evoluția unui copil poate reprezenta fie o oportunitate, fie o distanțare față de părinți. wall-street.ro a luat legătura cu Monica Bolocan, psiholog clinician, pentru a afla cum trebuie să procedeze un părinte în relația copilului său cu bona, pentru ca acesta să nu dezvolte diferite adversități.

Cum știi că ai ales bona potrivită

Psihologul Monica Bolocan spune că sunt foarte importanți doi factori pentru alegerea unei bone, după cum urmează: vârsta copilului (cu cât copilul este mai mic, cu atât adaptarea este mai ușoară), prezența simultană a altor persoane semnificative (de exemplu, mama stă acasă cu copilul și cu bona). „În cazul în care mama stă în continuare acasă, bona fiind doar un ajutor pentru aceasta, este de preferat ca mama să se ocupe de momentele importante ale rutinelor zilnice (masă, somn, baie, joacă), lăsând treburile casei în responsabilitatea bonei„, a explicat Monica Bolocan.

Pe de altă parte, Monica Bolocan a adăugat că „în cazul în care mama intenționează să își reia activitatea profesională, este bine ca aceasta să rămână alături de copil și bonă pentru cel puțin două-trei săptămâni pentru a monitoriza procesul de adaptare și a permite o tranziție către noul program. Astfel, mama ar trebui să transfere treptat activitățile de îngrijire ale copilului către bonă și să urmărească reacția emoțională a copilului față de aceasta„.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Ce salariu are un cardinal la Vatican? Papa Francisc a tăiat veniturile tuturor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”