În cadrul anchetei, mai mulți contractori români susțin că Horaţiu Potra a condus misiuni neplanificate și că a falsificat rapoarte pentru a încasa mai mulți bani din contractele cu autoritățile congoleze. Mulți dintre cei trimiși în Congo nu aveau experiență în teatre de război, ceea ce ar fi dus la cel puțin patru decese.
Jurnaliştii au mai descoperit că în ianuarie 2025, orașul Goma a fost cucerit de rebeli și forțe rwandeze. Românii au fost capturați, dar eliberați ulterior în urma negocierilor și repatriați.
Potrivit Public Record, activitățile grupului ar putea constitui încălcări grave ale dreptului internațional, în special prin participarea directă la conflict, colaborarea cu grupări acuzate de crime împotriva umanității, finanțarea și înarmarea unor forțe neregulate.
Horațiu Potra și ceilalți implicați ar putea fi cercetați pentru complicitate la crime de război, acuzații care atrag pedepse severe, inclusiv în instanțe internaționale.
„Folosirea mercenarilor în zone de conflict și colaborarea acestora cu miliții acuzate de crime de război sunt încălcări ale dreptului internațional. Horațiu Potra și grupul său riscă acum acuzații de complicitate la crime de război, ce pot atrage pedepse drastice”, dezvăluie jurnaliștii de la Public Record.
Citește integral investigația AICI.