Mercenarii lui Horațiu Potra din Congo au fost repatriați. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis sâmbătă că aceștia vor fi debarcaţi într-un loc special destinat pe Aeroportul Otopeni și că vor fi supuşi unui control medical şi epidemiologic, date fiind infecţiile sau bolile specifice zonei din care vin, iar la finalizarea procedurilor de intrare în ţară vor fi îndrumaţi spre ieşirea din aeroport.
”În cursul acestei zile, o aeronavă charter civilă, la bordul căreia se vor afla cetăţenii români blocaţi în Republica Democratică Congo, va ateriza pe aeroportul Otopeni. La intrarea în ţară, toate persoanele vor fi supuse unui control medical şi epidemiologic, date fiind infecţiile sau bolile specifice zonei din care acestea se întorc. Aceste măsuri au ca scop prevenirea răspândirii unor posibile boli contagioase, fiind o măsură preventivă de sănătate publică”, a transmis, sâmbătă, MAI.
După efectuarea triajului epidemiologic, instituţiile competente vor efectua activităţi specifice accesului în ţară.
”Astfel, în vederea asigurării unui flux optim de lucru, persoanele vor fi debarcate într-un loc special destinat acestor activităţi, pe platforma exterioară a aeroportului. Facem precizarea că toate structurile Ministerului Afacerilor Interne cu responsabilităţi în astfel de cazuri sunt implicate în vederea gestionării optime a acestei misiuni. Mai mult, în ceea ce priveşte triajul epidemiologic, specialişti ai Ministerului Sănătăţii vor fi prezenţi pentru dispunerea măsurilor din zona de competenţă”, a precizat sursa citată.
La finalizarea procedurilor, persoanele vor fi îndrumate spre ieşirea din aeroportul Otopeni.
Cu cât erau plătiți mercenarii lui Horațiu Potra
A fost o săptămână grea pentru aproape 300 de mercenari români recrutați pentru a lupta de partea armatei în Republica Democrată Congo. Predarea lor în urma unui asalt al rebelilor asupra orașului Goma din estul țării a spulberat și visele celor care s-au înrolat pentru a câștiga bani mulți.
BBC scrie că acești mercenari erau plătiți cu aproximativ 5.000 de dolari pe lună, în timp ce recruții militari obișnuiți primesc în jur de 100 de dolari sau uneori nu sunt plătiți.
Mercenarii români au fost contractați pentru a ajuta armata să lupte împotriva rebelilor M23 susținuți de Rwanda, care spun că luptă pentru a proteja drepturile minorității etnice Tutsi din RD Congo. Când ofensiva asupra Goma a început duminică seara, românii au fost nevoiți să se refugieze la o bază de menținere a păcii a ONU, potrivit digi24.ro.
Goma se află chiar la granița cu Rwanda, iar mercenarii au fost filmați de jurnaliști în timp ce treceau granița, predându-se trupelor.
Înainte de a trece dincolo, o înregistrare telefonică îl arată pe comandantul M23, Willy Ngoma, certându-l pe unul dintre români în limba franceză, spunându-i să stea la pământ, să-și încrucișeze picioarele și să-și pună mâinile deasupra capului.
L-a întrebat despre pregătirea sa militară – a fost cu Legiunea Străină Franceză, i-a răspuns românul.
„Te-au recrutat cu un salariu de 8.000 de dolari pe lună, mănânci bine. Noi luptăm pentru viitorul nostru. Nu veniți aici pentru aventură , a strigat Ngoma, subliniind discrepanța dintre acesta și salariul unui recrut al armatei congoleze.
Nu este clar de unde a obținut Ngoma cifra de 8.000 de dolari, dar contractul arătat BBC de un fost mercenar român în octombrie detalia faptul că „remunerația strict confidențială” pentru personalul superior începea de la 5.000 de dolari pe lună în timpul serviciului activ și 3.000 de dolari în perioadele de concediu.
În iunie, în timp ce se afla în Goma, reporterul BBC povestește că a observat astfel de mercenari la punctele de control și desfășurați în oraș, lucrând în strânsă colaborare cu armata. În ultimii trei ani, alții au raportat că i-au văzut conducând trupele congoleze în vehicule ale armatei. Horațiu Potra și-a asumat un rol central atunci când a venit vorba de instruirea trupelor din RD Congo. „Când au sosit, toată lumea s-a referit la ei ca fiind ruși”, a declarat pentru BBC Fiston Mahamba, co-fondator al grupului de dezinformare Check Congo. „Cred că acest lucru a fost legat de grupul de mercenari ruși, Wagner, cu prezență în mai multe țări africane”.