Pentru unul dintre acești șapte militari s-au finalizat deja cercetările, și a fost sesizat Parchetul Militar, anunță MApN, urmând ca și în celelalte șase cazuri să fie aplicate măsuri similare. În paralel, au fost inițiate demersuri de natură „disciplinară și administrativă”, acestea urmând să fie finalizate, după pronunțarea Parchetului Militar asupra încadrării penale a faptelor.
Din verificările efectuate, a rezultat că, în total, 466 de militari rezerviști care provin din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte, pe diferite perioade, cu companii de securitate care au activat în Congo. Acești militari au trecut în rezervă la limita de vârstă, prin demisie sau din motive medicale.
Din verificările extinse realizate în această perioadă, a rezultat și că un număr de 24 de militari, care au trecut în rezervă prin demisie, în anii anteriori, și, ulterior, au activat în cadrul unor companii private de securitate din Congo, au fost acceptați să se reîntoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind, la acest moment, încadrați în diferite unități militare din MApN.
Solicitările de rechemare în activitate au fost aprobate la nivelul unităților militare și au avut ca bază legală prevederile art. 2^1 ale Legii 384 din 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, care specifică faptul că, „în funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă în temeiul art. 45 alin. (1) lit. b), e)-g) și i), care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt”.
Pentru aceștia au fost dispuse măsuri suplimentare de verificare și monitorizare pentru fiecare caz în parte, urmând ca, în funcție de rezultate, să fie luate măsuri în consecință.
De asemenea, au mai fost identificate 14 situații în care militari în rezervă, care au activat, pentru diferite perioade, în Congo din această poziție și, ulterior, au dobândit, în perioada 2020-2024 calitatea de „rezervist voluntar”.
Ministrul apărării naționale a dispus, la sfârșitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forțe a Armatei României, cu privire la posibilitatea ca personal activ din Ministerul Apărării Naționale, aflat în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituția, să fi desfășurat activități în companii private de securitate românești, care au activat recent în Congo.
Circa 290 de români, trimiși în Congo de Horațiu Potra, s-au întors pe 1 februarie în România după ce orașul Goma unde activau ei a căzut în mâinilor rebelilor M23, susținuți de Rwanda. De-a lungul timpului, în Congo au ajuns peste o mie de români foști militari, polițiști, jandarmi, foști angajați SPP, SRI, SIE și foști membri ai Legiunii Străine Franceze, potrivit dezvăluirilor făcute de jurnalistul Victor Ilie în Substack.