Mergi la shopping şi primeşti banii pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul „credit fiscal”

Românii care cer bonul fiscal la anumite servicii și magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier, ar putea primi reduceri de taxe, și chiar și sume de bani înapoi. Prin această măsură, statul își dorește să elimine evaziunea uriașă din aceste domenii.
Filip Stan
01 iul. 2024, 14:00
Mergi la shopping şi primeşti banii pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul

Românii vor fi încurajaţi să ceară bon la cumpărături. Pentru unele, ar putea primi bani înapoi. Sistemul, numit şi credit fiscal, este în pregătire la Ministerul Finanţelor. „Un fel de deduceri pe care le-ar avea constribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, explică Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Cei mai mulţi bani nedeclaraţi sunt în servicii – de la service-uri auto până la saloane de înfrumuseţare, industria alimentară, agricultură şi comerţ. Pentru a putea beneficia de reduceri, persoanele fizice trebuie să se înscrie în Spaţiul Privat Virtual de la ANAF.

Românii scapă de amenzi în an electoral. Guvernul „amână” sancționarea neregulilor e-Transport, e-TVA, e-Factura până la începutul lui 2025!

„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanţă, în acel moment pe bonul fiscal ţi-a apărut codul numeric personal şi în sistemul nostru de evidenţă fiscală, după CNP, ţi se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, adaugă Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

La cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, spre exemplu, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ul ar putea fi de 10% din sumă. „Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Salariaţii ar putea beneficia de reducerea impozitului pe venit. Valoarea creditului fiscal acumulat va putea fi verificată de angajatori. Măsura a fost recomandată şi de Banca Mondială. Ministerul Finanţelor s-a inspirat din modelul portughez, însă un sistem similar există şi în Spania.

„Atunci când cumperi un electrocasnic sau îmbunătăţeşti locuinţa ta, poţi merge cu acele bonuri care au QR code şi poţi cere o reducere la taxele şi impozitele locale din locuinţă”, spune Leonard Rizoiu, antreprenor.

Cod QR pe bonurile fiscale
Pentru a implementa sistemul de deduceri, Guvernul a început să facă o serie de schimbări. Bonurile fiscale vor avea un cod QR. „În momentul în care scanezi codul QR, odată ce aplicaţia va fi funcţională, îţi va apărea un mesaj, a fost sau nu înregistrat, şi dacă nu a fost, să ai opţiunea să notifici, să trimiţi prin aplicaţie un semnal către ANAF”, arată Gabriel Biriş, expert fiscal.

Citește și: Guvernul discută proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, pentru a respecta directiva UE privind salariul minim european

Schimbarea se face pe banii antreprenorilor. În România sunt 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din ţară vor trebui să modifice softul aparatelor fiscale și să îl avizeze. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.

„Vorbim de un proces care va dura între 4 şi 5 luni, depinde foarte mult ce găsim în piaţă”, spune Velin Ganev, distribuitor case de marcat. 10% din casele de marcat din România vor trebui schimbate.

Aceste schimbări vor fi făcute însă pe banii antreprenorilor. În România sunt 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din ţară vor trebui să modifice softul aparatelor fiscale și să îl avizeze. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Rezultatele Evaluării Naționale 2024: Doar 65 de medii de 10 și statistici detaliate prezentate de Ministrul Educației
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?