Merită să-ți cumperi mașină electrică? Un șofer a tras concluzia, după patru ani la volanul unei astfel de mașini

Dincolo de protejarea mediului, ”disputa” mașină electrică vs. mașină pe benzină/motorină este tot mai actuală, cu argumente printre care, desigur, prețul. Un șofer conduce de patru ani o mașină electrică și dezvăluie concluziile experienței, care sunt foarte interesante.
Irina Dumitrescu
10 oct. 2024, 18:15
Merită să-ți cumperi mașină electrică? Un șofer a tras concluzia, după patru ani la volanul unei astfel de mașini

Comparația mașină electrică – mașină pe benzină/motorină se face, de obicei, pe mai multe paliere, cum ar fi eficiența energetică, costurile de operare, performanța ori disponibilitatea infrastructurii de reîncărcare/realimentare. Contează mult, firește, și prețul, cel puțin pentru cei care, la cumpărarea unui autoturism, sunt limitați la un anumit buget.

În urmă cu patru ani, un britanic – profesor la Universitatea Roehampton din Londra – și-a cumpărat o mașină electrică. Iar acum a povestit pentru Guardian ce a însemnat această experiență și care sunt răspunsurile lui la întrebarea ”a meritat?”.

„Am fost relativ printre primii care au trecut la un vehicul electric, cumpărat în toamna lui 2020, în timpul pandemiei. Părea logic să facem această alegere. La urma urmei, viitorul era electric, nu?”, și-a început relatarea el.

După patru ani la volanul unei mașini electrice, profesorul britanic descrie experiența ca fiind una ”mixtă”. Altfel spus, și cu bune, și cu rele.

Citește și Radu Mazăre Jr. a fost distrus de interlopul Feraru, într-o confruntare strânsă de pe rețelele de socializare. Fiul fostului edil al Constanței este în plină ascensiune în lumea imobiliară

Astfel, profesorul reclamă că, spre deosebire de mulți șoferi de vehicule electrice din Marea Britanie, el este dependent de punctele de încărcare publice, în cazul său, în principal de încărcătoarele montate pe stâlpi de iluminat. Pentru achitarea încărcării, spune că majoritatea aplicațiilor de plată funcționează în mod similar. Cu toate astea, multe dintre îmbunătățirile așteptate de profesor nu s-ar produs. ”Încă nu există un card unic cu care să se plătească la toate încărcătoarele, iar călătoriile în afara țării necesită, probabil, descărcarea altor aplicații”, spune el.

Tot la capitolul reîncărcare, șoferul spune că există încă zone care suferă din acest punct de vedere. Iar lipsa punctelor de încărcare îl obligă să renunțe la unele deplasări pe distanțe lungi.

Pe palierul tehnic, profesorul se declară mulțumit: ”Mașinile electrice nu sunt complicate din punct de vedere tehnic, așa că este mult mai puțin probabil să meargă prost. Mașina noastră a fost extrem de fiabilă”.

Citește și Cât costă să dăm în chirie un apartament pe Airbnb. Totul despre taxele și impozitele ce trebuie plătite

Cât privește prețul, profesorul spune că acesta a fost relativ ridicat, însă au existat compensații ulterioare, venite odată cu utilizarea vehicului. „A costat mult peste prețul unei mașini pe benzină echivalente”, a spus el, adăugând că însă că mașinile electrice sunt ”ieftine de condus”. ”Întreținerea este foarte ieftină. Încărcarea completă a bateriei, care dă autonomie de 230 de mile, costă aproximativ 11 lire sterline la încărcătoarele lente și 33 de lire la cele rapide. Nu există taxă de drum”, a explicat el.

În loc de concluzie, profesorul spune că ”ar fi o înfrângere” să renunțe la o mașină complet electrică. ”Încă mi se pare corect ca benzina să fie înlocuită de electricitate. (…) Eu încă sper că guvernul va stimula conducerea vehiculelor electrice”.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?