Merită să-ți cumperi mașină electrică? Un șofer a tras concluzia, după patru ani la volanul unei astfel de mașini

Dincolo de protejarea mediului, ”disputa” mașină electrică vs. mașină pe benzină/motorină este tot mai actuală, cu argumente printre care, desigur, prețul. Un șofer conduce de patru ani o mașină electrică și dezvăluie concluziile experienței, care sunt foarte interesante.
Irina Dumitrescu
10 oct. 2024, 18:15
Merită să-ți cumperi mașină electrică? Un șofer a tras concluzia, după patru ani la volanul unei astfel de mașini

Comparația mașină electrică – mașină pe benzină/motorină se face, de obicei, pe mai multe paliere, cum ar fi eficiența energetică, costurile de operare, performanța ori disponibilitatea infrastructurii de reîncărcare/realimentare. Contează mult, firește, și prețul, cel puțin pentru cei care, la cumpărarea unui autoturism, sunt limitați la un anumit buget.

În urmă cu patru ani, un britanic – profesor la Universitatea Roehampton din Londra – și-a cumpărat o mașină electrică. Iar acum a povestit pentru Guardian ce a însemnat această experiență și care sunt răspunsurile lui la întrebarea ”a meritat?”.

„Am fost relativ printre primii care au trecut la un vehicul electric, cumpărat în toamna lui 2020, în timpul pandemiei. Părea logic să facem această alegere. La urma urmei, viitorul era electric, nu?”, și-a început relatarea el.

După patru ani la volanul unei mașini electrice, profesorul britanic descrie experiența ca fiind una ”mixtă”. Altfel spus, și cu bune, și cu rele.

Citește și Radu Mazăre Jr. a fost distrus de interlopul Feraru, într-o confruntare strânsă de pe rețelele de socializare. Fiul fostului edil al Constanței este în plină ascensiune în lumea imobiliară

Astfel, profesorul reclamă că, spre deosebire de mulți șoferi de vehicule electrice din Marea Britanie, el este dependent de punctele de încărcare publice, în cazul său, în principal de încărcătoarele montate pe stâlpi de iluminat. Pentru achitarea încărcării, spune că majoritatea aplicațiilor de plată funcționează în mod similar. Cu toate astea, multe dintre îmbunătățirile așteptate de profesor nu s-ar produs. ”Încă nu există un card unic cu care să se plătească la toate încărcătoarele, iar călătoriile în afara țării necesită, probabil, descărcarea altor aplicații”, spune el.

Tot la capitolul reîncărcare, șoferul spune că există încă zone care suferă din acest punct de vedere. Iar lipsa punctelor de încărcare îl obligă să renunțe la unele deplasări pe distanțe lungi.

Pe palierul tehnic, profesorul se declară mulțumit: ”Mașinile electrice nu sunt complicate din punct de vedere tehnic, așa că este mult mai puțin probabil să meargă prost. Mașina noastră a fost extrem de fiabilă”.

Citește și Cât costă să dăm în chirie un apartament pe Airbnb. Totul despre taxele și impozitele ce trebuie plătite

Cât privește prețul, profesorul spune că acesta a fost relativ ridicat, însă au existat compensații ulterioare, venite odată cu utilizarea vehicului. „A costat mult peste prețul unei mașini pe benzină echivalente”, a spus el, adăugând că însă că mașinile electrice sunt ”ieftine de condus”. ”Întreținerea este foarte ieftină. Încărcarea completă a bateriei, care dă autonomie de 230 de mile, costă aproximativ 11 lire sterline la încărcătoarele lente și 33 de lire la cele rapide. Nu există taxă de drum”, a explicat el.

În loc de concluzie, profesorul spune că ”ar fi o înfrângere” să renunțe la o mașină complet electrică. ”Încă mi se pare corect ca benzina să fie înlocuită de electricitate. (…) Eu încă sper că guvernul va stimula conducerea vehiculelor electrice”.

DailyBusiness
Este anunțul momentului pentru românii care fac cumpărături la market!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Băutura delicioasă care te scapă de gândacii de bucătărie. O ai și tu în casă, dar sigur nu te-ai gândit să o folosești în acest mod
Capital.ro
Ordinul care a intra în vigoare în toată România. Este obligatoriu de astăzi, 10 Octombrie
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Filmul care va da peste cap toate topurile. Apare pe Netflix, peste câteva ore
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare
Cancan.ro
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit momentul!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia a blocat România. Decizia venită direct de la Moscova
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Atac aerian israelian la o școală din Fâșia Gaza: zeci de morți și răniți
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”