Merkel anunţă că este pregătită de negocierile pentru Brexit, atât timp cât planul este respectat de către Marea Britanie

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a menţionat vineri noaptea că presupunerea ei este că Marea Britanie va respecta planul de retragere din Uniunea Europeană, în ciuda eşecului înregistrat de conservatori în alegerile anticipate convocate de către premierul May tocmai pentru a-şi întări mandatul şi a elimina orice opoziţie înainte de negocierile pentru Brexit, relatează Reuters.
Iulian Tudor
10 iun. 2017, 06:42
Merkel anunţă că este pregătită de negocierile pentru Brexit, atât timp cât planul este respectat de către Marea Britanie

Conservatorii şi-au pierdut în urma alegerile generale majoritatea din legislativ şi sunt obligaţi să formeze o coaliţie de guvernare cu unioniştii nord-irlandezi de la DUP, cunoscuţi mai ales pentru politica lor anti-gay şi pentru susţinerea pe care au primit-o de la grupările paramilitare loialiste, care au luptat împotriva republicanilor până la Acordul din Vinerea Mare.

De asemenea, aceste alegeri au reprezentat o lovitură majoră pentru premierul Theresa May, care ar trebui să readucă stabilitatea în ţară înainte de începerea negocierilor de pe 19 iunie pentru retragerea Marii Britanii din UE.

„Presupun că Marea Britanie, din ce am auzit astăzi (vineri – n.r.) de la premier, vrea să respecte planul negocierilor. Noi vrem să negocierm rapid, vrem să respectăm calendarul propus, deci până în acest moment nu cred că există nimic care să sugereze că aceste negocieri nu vor începe aşa cum am convenit”, a declarat cancelarul german în timpul unei vizite la Ciudad de Mexico, potrivit news.ro.

Theresa May a convocat în urmă cu două luni alegeri anticipate, în speranţa că va putea să profite de creşterea conservatorilor în sondaje şi că va elimina orice voce a opoziţiei din Camera Comunelor.

Vezi si: ALEGERI MAREA BRITANIE 2017: Vot crucial după Brexit, ce promit partidele. Când sunt primele exit-poll-uri

Însă, acest joc de noroc a eşuat lamentabil pentru conservatori, care sunt obligaţi să formeze o coaliţie de guvernare pentru a rămâne la putere pe Downing Street.

Analiştii consideră că acest eşec este explicabil prin campania extrem de proastă dusă de către premier, care a evitat să apară la dezbateri televizate, a condus o campanie lipsită de personalitate şi a propus un program politic devastator pentru pensionari, care reprezintă un electorat important pentru conservatorii lui May.

În schimb, campania laburistă s-a integrat extrem de bine pe reţelele sociale, iar mitingurile de campanie au scos mai mulţi oameni ca niciodată în stradă pentru a-l asculta pe Jeremy Corbyn – un veteran al politicii britanice, considerat de unii prea socialist pentru a putea să fie acceptat de marea parte a electoratului de stânga din Marea Britanie.

Însă, Corbyn a reuşit în ultimele două luni să devină faţa unei întregi generaţii prin agenda progresistă şi a scop mai mulţi tineri la vot decât orice alt politician din istoria recentă a Regatului Unit.

Liderii europeni şi-au exprimat îngrijorarea după pierderea majorităţii conservatoare, care ar putea să ducă la un eşec al negocierilor pentru Brexit.

Merkel a declarat că Marea Britanie rămâne o parte din Europa în ciuda Brexit-ului.

„Marea Britanie este o membră a NATO, aşa că împărţim foarte multe provocări comune şi aceasta este atitudinea pe care vrem să o aducem la masa negocierilor. Dar desigur că vom evalua interesele celor 27 de state membre care reprezintă Uniunea Europeană”, a completat cancelarul Germaniei.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'