‘Va trebui nu numai să reflectăm, ci şi să luăm în considerare noi sancţiuni (…). În acest scop, miniştrii europeni de extern se vor reuni cât de rapid posibil’, a declarat Angela Merkel, în faţa presei, alături de premierul polonez Donald Tusk, aflat în vizită la Berlin.
‘Am vorbit în această dimineaţă (vineri) cu preşedintele rus (Vladimir Putin) şi i-am spus clar că, pe de o parte, Ucraina a făcut anumite gesturi pentru aplicarea acordului de la Geneva, dar, pe de altă parte, recunoaşterea de către Rusia a acestui acord lipseşte, ceea ce, în mod natural, are impact asupra separatiştilor din Ucraina’, a subliniat Angela Merkel.
‘Rusia ar fi avut posibilitatea, eu sunt profund convinsă, să-i aducă pe separatişti (…) pe calea paşnică a dezbaterii constituţionale şi a pregătirii alegerilor, dar, din păcate, astfel de semnale sunt până în prezent inexistente’, a adăugat cancelarul german.
Acordul de la Geneva, semnat la 17 aprilie între UE, SUA, Rusia şi Ucraina, prevede în special dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate, la Kiev de prooccidentali, şi în estul ţării de separatiştii proruşi. Washingtonul şi Moscova se acuză reciproc de a nu fi acţionat pentru punerea în aplicare a acestui acord, în timp ce tensiunile în Ucraina cresc de la o zi la alta.
În aceeaşi zi, preşedinţia franceză a indicat într-un comunicat, citat de AFP, că preşedinţii SUA şi Franţei, Barack Obama şi Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi premierul italian Matteo Renzi ‘au evocat’, în cadrul unei conferinţe telefonice, posibilitatea adoptării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, ca urmare a degradării situaţiei din Ucraina.