„Oare ne puteam imagina că, după 25 de ani de la încheierea războiului rece, ordinea din Europa ar putea fi perturbată de anexarea Crimeii? Sau faptul că proliferarea virusului Ebola ar putea frâna dezvoltarea țărilor africane, iar în Orientul Mijlociu o organizație islamistă teroristă va încerca să stabilească un califat pe teritoriul altor state?”, scrie Merkel în articol.
Cancelarul federal german și-a exprimat convingerea că toate aceste probleme, care se află pe agenda summitului G7, „necesită un răspuns din partea comunității internaționale”.
Ministerul de Externe de la Moscova: Rusia are dreptul să instaleze ARME NUCLEARE în Crimeea
„În timpul summitului G7 vor fi analizate și alte probleme, care nu se referă la diplomația de criză”, a subliniat Merkel, precizând că se va discuta și despre situația economică pe plan global. „Obiectivele noastre sunt îndreptate spre îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Acest lucru poate fi obținut prin dezvoltarea comerțului internațional, bazat pe înalte standarde sociale și ecologice, precum și atrăgând tot mai multe investiții”, a adăugat cancelarul federal al Germaniei.
Angela Merkel a declarat anterior că o revenire la formatul G8 nu este posibilă, atâta vreme cât „Rusia nu va respecta valorile democratice fundamentale”.
Formatul G8 (Franța, Marea Britanie, Rusia, Germania, Japonia, Italia, SUA și Canada) a fost suspendat în martie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, Federația Rusă fiind exclusă din acest grup. Summitul G7 s-a desfășurat în luna iunie a aceluiași an, la Bruxelles.
Următorul summit al G7 va avea loc în Germania, în castelul bavarez Elmau, în perioada 7-8 iunie.
Kremlinul nu este de acord cu termenul ‘anexare’ folosit de Merkel în articolul său despre Crimeea
Kremlinul nu este de acord cu termenul ‘anexare’ pe care cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, l-a folosit referitor la ‘realipirea’ Crimeii la Rusia, a declarat miercuri Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, comentând articolul Angelei Merkel publicat în Globe and Mail, informează agenția de presă rusă TASS.
„Dacă îmi amintesc corect, dna Merkel a comis o eroare în ceea ce privește terminologia. Ea a folosit cuvântul ‘anexare’, nu ‘realipire’. Considerăm că aceasta este o definiție eronată”, a spus Peskov.
Peskov a comentat și alte declarații ale Angelei Merkel, subliniind că ‘nu realipirea Crimeii la Rusia constituie o amenințare la adresa ordinii mondiale, ci mai degrabă acel moment când Europa democratică și luminată a binecuvântat schimbarea prin forță a puterii în unul dintre statele europene și anume în Ucraina’. ‘Acesta a devenit momentul de cotitură pentru ordinea europeană și mondială’, și-a exprimat convingerea secretarul de presă al lui Putin.
Secretarul de presă al președintelui rus nu s-a declarat de acord nici cu jurnaliștii care au remarcat unele semnale pozitive din partea UE. ‘Acesta este punctul vostru subiectiv de vedere, nu văd niciun fel de motive pentru comentarii’, a spus Peskov. Totuși, Dmitri Peskov a subliniat că o asemenea retorică nu zădărnicește procesul de negocieri dintre Rusia și UE. ‘O ieșire există întotdeauna’, a spus Peskov.