Angela Merkel critică dur ţările est-europene care se opun cotelor obligatorii pentru refugiaţi. Între cei criticaţi se află şi România.
România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.
Cancelarul Germaniei a explicat că respingerea extracomunitarilor este „un pericol pentru Europa”. „Est-europenii – şi eu mă consider est-europeană – au aflat din experienţă că izolarea nu ajută”, a declarat Merkel, care a trăit în Berlinul de Est, în perioada Războiului Rece, având experienţa acelor vremuri, încadrul unei reuniuni a Partidului Popular European (PPE).
„Mă întristează puţin faptul că exact cei care se consideră norocoşi că au putut vedea sfârşitul Războiului Rece acum se gândesc că pot sta total în afara unor evoluţii ale globalizării„, a mai spus cancelarul german, referindu-se la ţările central şi est-europene, inclusiv România. „Mi se pare că este o atitudine foarte ciudată. De aceea, trebuie să continuăm discuţiile pe această temă, ca prieteni (…) a spus Merkel răspunzând unei întrebări adresate de un eurodepuat ceh pe tema crizei imigranţilor extracomunitari. Refuzul de a primi refugiaţi, în principiu, este – scuzaţi-mă că o spun atât de franc – un pericol pentru Europa„, a subliniat cancelarul Germaniei. Merkel a pledat, de asemenea, pentru modificarea Acordului Dublin, prin care un extracomunitar poate solicita azil în primul stat membru UE în care intră.
România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii.