”Ceea ce am văzut nu are ce căiuta în statul de drept”, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu omologul său croat Andrej Plenković, la Berlin. ”Am văzut vânători colective, am văzut ură în stradă, iar asta nu are nimic a face cu statul de drept”, a insistat ea, evocând imagini cu manifestanţi, la Chemnitz, în ultimele douăzile.”Vânătorile” de străini organizate de simpatizanţi ai extremei drepte duminică, în stradă, la Chemnitz, în fosta RDG, iar apoi violenţe care au marcat luni seara o nouă adunare a aproximativ 6.000 de simpatizanţi – dintre care mai mulţi au defilat efectuând salutul hitlerist – constituie un şoc în ţară.
Luni seara, aproximativ 20 de persoane – inclusiv doi poliţişti – au fost rănite în ciocniri între manifestanţi de extremă dreapta şi contramanifestanţi de extremă stânga, potrivit unui ultim bilanţ al poliţiei locale.
Der Spiegel se referă la regimul politic democratic născut în Germania după Primul Război Mondial, care s-a confruntat treptat cu încercări de destabilizare în stradă şi care a sfârşit prin a dispărea după ce a preluat puterea Adolf Hitler, în 1933.
Citeşte şi „Vânătoarea” de străini continuă în landul german Saxonia. O nouă adunare a extremei drepte
O nouă manifestaţie, prevăzută marţi după-amiaza, la Dresda de această dată, un oraş aflat în apripiere de Chemnitz şi capitala landului Saxonia, în care extrema dreaptă este puternic implantată, a avut un ecou slab.
Elementul declanşator a avut loc în weekend, când un german în vârstă de 35 de ani a fost ucis cu lovituri de cuţit într-o încăierare, în marja unei sărbători locale, dintr-un motiv necunoscut încă. Poliţia a arestat doi suspecţi – un sirian şi un irakian, în vârstă de aproximativ 20 de ani, acuzaţi că au acţionat în urma unei ”altercaţii verbale”.