„Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”, a spus Merkel.
Oficialul german a apreciat faptul că din delegaţia premierului face parte şi un reprezentant al minorităţii germane, deputatul Ovidiu Ganţ.
La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că, după ani de criză economică, socială şi politică, România şi-a recâştigat stabilitatea şi să redevină un paretenr strategic al Germaniei, asigurând totodată că membrii coaliţiei de guvernare de la Bucureşti sunt hotărâţi să întărească statul de drept şi să combată corupţia.
„Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte, într-adevăr, un partener pentru Germania şi pentru Europa, la frontiera de este a Uniunii Europene (…) Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient”, a spus Ponta.
Premierul a adăugat că el personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede „cu tărie” în drumul european al României şi în faptul că toţi trebuie să fie parteneri la construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europe în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de „sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-devoltare”.
Premierul Ponta a anunţat anterior că vizita pe care o efectuează în Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind „o perioadă de îngheţ” în urma crizei politice de anul trecut.
El a arătat că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa „absolută şi reală” este că drumul României – în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru – este cel european şi transatlantic.