„În ceea ce privește migrația din România în Germania, eu cred că nu trebuie să avem o atitudine paușală. Există această migrație de sărăcie, însă există și mulți muncitori calificați care lucrează aici, angajați, și noi trebuie să menționăm și acest aspect în ceea ce privește prezența în NATO”, a spus Angela Merkel, întrebată cum comentează percepția germanilor cu privire la români în contextul migrației sărăciei.
La rândul său, președintele Iohannis a subliniat că „problema migrației sărăciei este una care din nefericire s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulații a forței de muncă în Europa”.
Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, primul mesaj pe FACEBOOK din Germania
Iohannis a indicat că numărul celor calificați care pleacă din România și vin de exemplu să muncească în Germania este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiți migranți ai sărăciei.
„România va trebui să se confrunte cu această problemă și acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reușim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creștere sensibilă a veniturilor, mai ales a tinerei generații, și în măsura în care reușim prin transparentizare, și în procedurile publice, dar și în cele de carieră în mediul privat, să garantăm tinerilor o șansă bună, reală în cariera lor, fie în spațiul public, fie în cel privat. Există semne bune. Sunt oameni tineri care se hotărăsc să se întoarcă în România, fiindcă ei cred că și la noi se poate, dar mai este mult de lucru”, a spus președintele Iohannis.