„Rezolvarea crizei datoriilor de stat este un proces, care va dura câţiva ani”, a declarat Merkel într-un discurs în faţa parlamentului german, relatează Mediafax.
Cancelarul a cerut o abordare pe termen lung a integrării fiscale strânse în zona euro, cu o disciplină bugetară dură, şi a respins posibilitatea unei intervenţii de tip „relaxare cantitativă” a Băncii Centrale Europene (BCE).
„Banca Centrală Europeană are o responsabilitate diferită de cea a Fed (Rezerva Federală a SUA – n.r.) sau a Băncii Angliei”, a arătat liderul german.
Totuşi, ziarul Suddeutsche Zeitung scrie că Merkel este dispusă să accepte achiziţii mai ample de obligaţiuni de stat de către BCE pentru a câştiga timp până când intră în funcţiune mecanismele de control bugetar la nivelul zonei euro. Merkel a respins din nou emisiunea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei. Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale prin modificarea tratatelor UE, dar şi utilizarea fondului de urgenţă al zonei euro pentru stabilizarea pieţelor.
Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.