„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană”, a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg, iar discursul său a fost primit deopotrivă cu aplauze şi huiduieli.
Merkel a reamintit totodată că a propus „constituirea unui consiliu de securitate european” pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene.
„Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă în cadrul căruia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid”, a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.
„Nu este vorba de o armată contra NATO”, a adăugat Merkel pe subiectul armatei europene.
„Ar putea fi o complementare utilă a NATO. Nimeni nu vrea să pună sub semnul întrebării relaţiile clasice”, a spus ea.
Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei „veritabile armate europene” pentru protejarea Vechiului Continent şi a evocat necesitatea „de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii” în domeniul spaţiului cibernetic.
Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, dar care nu este universal acceptată, a declanşat furia lui Trump, care a denunţat aceste propuneri pe care le-a catalogat „extrem de insultătoare”, chiar înainte de venirea sa la Paris pentru a participa în weekend la ceremoniile dedicate Centenarului Armistiţiului Primului Război Mondial.
Marţi, liderul de la Casa Albă l-a atacat din nou cu virulenţă pe Emmanuel Macron, cu o nouă aluzie la propunerea privind armata europeană.
„Emmanuel Macron a sugerat crearea unei armate proprii pentru apărarea Europei împotriva SUA, Chinei şi Rusiei. Dar a fost vorba de Germania în Primul şi Al Doilea Război Mondial”, a scris el pe Twitter, la două zile după revenirea de la Paris.
„Plătiţi sau nu pentru NATO?!”, a adăugat preşedintele american.
Trump cere cu regularitate ţărilor europene membre ale NATO să îşi sporească bugetul pentru apărare, considerând că SUA asigură o parte mult prea mare din cheltuielile Alianţei Nord-Atlantice.