„Germania poate face un efort, (poate) stimula cererea sa internă, consumul, aşa cum am făcut noi când ea era în reconstrucţie şi trebuia să strângă cureaua”, a declarat ministrul pentru postul spaniol de televiziune Antena 3.
Susţinător al unei intergări mai puternice a ţărilor în zona euro, membrul Guvernului spaniol a apreciat că, pentru a reda încrederea pieţelor şi investitorilor, este necesar „să se dea un semnal politic, potrivit căruia vom salva euro cu adevărat”.
Este necesar „să arătăm că suntem dispuşi să o facem, iar prima dovadă este o susţinere comună a datoriei”, a adăugat el, criticând reticenţele Angelei Merkel.
„Doamna Merkel, şi afirm acest lucru cu toată prietenia – iar eu sunt de aceeaşi parte ca şi ea (un partid de dreapta – n.r.) – reacţionează întotdeauna cu un sfert de oră întârziere”, s-a plâns ministrul de Externe al Spaniei.
„Trebuie să ne convingem partenerii, şi mai ales pe germani, că este necesar să facem ceva pentru a stopa (criza) datoriilor publice”, a insistat Jose Manuel García-Margallo.
În opinia sa, dacă Europa ar fi reacţionat mai repede pentru salvarea Greciei, „nu am fi fost aici”. Iar „cu fiecare zi care trece va fi mai rău, (deoarece) este o boală care avansează, iar dacă nu ne întrerupem la timp, terapia va fi mult mai dureroasă”, a insistat ministrul spaniol de Externe.
Austeritatea nu este suficientă, fiind necesară „relansarea creşterii, în caz contrar toate aceste (măsuri de austeritate) urmând să nu folosească la nimic”, a mai estimat şeful diplomaţiei spaniole.
Comisia Europeană (CE) a îndemnat marţi Guvernul spaniol să îşi onoreze angajamentul luat cu privire la reducerea cu aproximativ jumătate a deficitului său public în acest an, respingând apelurile ministrului spaniol al Bugetului Cristobal Montoro la mai multă flexibilitate, în timp ce semnele unor derapaje se multiplică.
Conform datelor sale, în 2011 deficitul a fost de aproximativ opt la sută, în scădere faţă de 2010 (9,3%), dar superior obiectivului de şase procente, convenit cu Bruxelles-ul de către fostul Guvern socialist.
În 2012, obiectivul convenit de Madrid cu Uniunea Europeană (UE) este de a aduce deficitul la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).